Hetek óta hiánycikk a gyógyszertárakban a pajzsmirigy-elégtelenségben szenvedő krónikus betegek számára létfontosságú gyógyszer, az Euthyrox. A Gyógyszerek Országos Ügynökségének szóvivője, Anca Crupariu azzal biztat, hogy március 18. után újra kapható lesz az Euthyrox, legalábbis ezt ígéri a gyártó.

A hiányzó gyógyszereket az egészségügyi minisztérium honlapján lehet jelenteni a „medicamente lipsa” menüpontnál. A szaktárca illetékesei megírták, melyik megyében hány darab gyógyszer van még, azt viszont nem közlik, hogy melyik gyógyszertárban lehet hozzájutni, tehát a betegre bízzák, hogy felkutassa.

„Ez egy hivatalos átverés. Lehet, hogy papíron szerepel, hogy van Euthyrox raktáron, a valóságban azonban nem kapható”- mondta a Sláger Rádió megkeresésére Szabó Péter. A Kovászna Megyei Gyógyszerészkamara elnöke szerint a patikák tehetetlenek, ha rendelnek harminc doboz gyógyszert, a beszállítóktól kapnak ötöt, ami öt perc alatt elfogy.

Az Euthyroxnak az országban nincs helyettesítője, a pajzsmirigy-elégtelenségben szenvedők számára létfontosságú, hogy rendszeresen szedjék, hiszen a hatóanyag éppen azt a hormont pótolja, amit a pajzsmirigy nem termel, mondta el a Sláger Rádiónak Baki-Jákó Zsuzsanna. Az endokrinológus szakorvos szerint ha a beteg egy-két napig nem veszi be a gyógyszert, annak nincsenek következményei, viszont hosszabb időre nem szabad kihagyni, hiszen az egész szervezetre, főleg a szív-érrendszerre van hatással a hormon hiánya. Abban bíznak, hogy a helyzet hamarosan megoldódik, szögezte le a szakorvos.

András-Nagy Róbert a sepsiszentgyörgyi kórház igazgatója szerint a gyógyszerhiányon a megfelelő árképzéssel lehetne segíteni, tehát az állam olyan referenciaárat kellene megszabjon, hogy a gyártóknak és forgalmazóknak ne generáljon veszteséget és ne külföldön értékesítsék nagyobb áron a készítményeket.