A reformátusok már szabadtéri istentiszteletet szerveznek, a többi egyház egyelőre kivár a döntéssel, vagy online folytatják. A szükségállapotot váltó veszélyhelyzet idején bevezetendő országos intézkedések késlekedése miatt az egyházmegyék egy része kivár, még nem döntötték el, hogyan szervezik meg a vasárnapi istentiszteleteket, miséket.

Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke a Sláger Rádió érdeklődésére elmondta: arra buzdítja a lelkészeket, hogy amint az lehetséges éljenek a személyes találkozás lehetőségével. Körlevelében azt ajánlja a lelkipásztoroknak, hogy már akár most vasárnap, keressék a személyes találkozást a hívekkel, alkalmazkodjanak az állam által meghatározott körülményekhez és tartsanak szabadtéri istentiszteleteket a résztvevők közötti ajánlott távolság betartásával. A lelkipásztorok eddig is nagyon találékonyak voltak, minden online lehetőséget kihasználtak, hogy kapcsolatba kerüljenek a gyülekezetük tagjaival, értékelte a református püspök.

A Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház püspöksége is már kiadott egy rendeletet, amelyben az áll, hogy most vasárnap, még online térben tartják meg az istentiszteleteket, tájékoztatta a Sláger Rádiót Zelenák József esperes, püspökhelyettes. Több Római-Katolikus Egyházmegyétől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy még nem döntöttek a vasárnapi misék mikéntjéről, várják az országos intézkedések véglegesítését.

(Címlap fotó: Kiss Gábor / Erdélyi Református Egyházkerület)