Arra kell készülnünk, hogy a következő időszakban az eddigieknél is durvább támadások érik a romániai magyar közösséget. Miután Klaus Johannis államelnök kiengedte a szellemet a palackból, a román politikai életben túlsúlyba kerültek azok, akik szerint meg kell húzni egy vonalat a magyarság számára és meg akarják akadályozni, hogy a kisebbségi jogokat bármilyen szinten bővíteni lehessen Romániában”, véli Benkő Erika sepsiszentgyörgyi RMDSZ képviselő.

Kerékbe törtek, felnégyeltek és minden román párt beleszúrta a kést az RMDSZ-be”, így jellemezte Benkő Erika a szövetség által benyújtott és szerdán a képviselőházban elutasított közigazgatási kódex módosításának „vitáját”. Pénteki, online sajtótájékoztatón a háromszéki politikus elmondta: a kisebbségi nyelv és szimbólumhasználatot rendezni kívánó törvénykezdeményezés képviselőházi „vitájához” hasonlót még nem tapasztalt a parlamentben, ahol román párt szabadjára engedte legnacionalistább politikusait és abban versenyeztek, hogy ki tudja legdurvábban támadni a magyarságot.

online sajtótájékoztató
Benkő Erika online sajtótájékoztatója

Nehéz volt több órán keresztül hallgatni a ferdítéseket, csúsztatásokat és tömény rosszindulatot, amit az RMDSZ által benyújtott közigazgatási kódex módosítás vitáján megfogalmazta”, számolt be Benkő Erika, aki szerint egyébként nem lehet vitának nevezni azt ami a parlamentben történt, hiszen inkább a letorkolás primitív kioktatás és a magyar közösség helyre tevése jellemezte az ülést, amelyen tapintható volt a magyarellenesség.

Veszélyes, ha a dialógust száműzik a parlamentből!

A közigazgatási kódex módosításának vitája abban tetőződött, hogy Marcel Ciolacu a képviselőház elnöke, a PSD megbízott elnöke bejelentette: úgy módosítják a képviselőház és a szenátus házszabályát, hogy többé ne lehessen beterjeszteni olyan törvénytervezeteket, amelyek Románia független, egységes és oszthatatlan nemzetállam jellegét, illetve az ország területi integritását érintik, mutatott rá Benkő Erika. A sepsiszentgyörgyi RMDSZ képviselő szerint jogállamban nem lehet elvenni a parlamenti képviselők jogát, hogy törvénytervezetet nyújtsanak be, szóljon az bármiről, ez ugyanis alkotmányellenes és súlyosan sérülne a parlamenti demokrácia.

A politikának a parlamentben van a helye. Ha pedig a román politikai osztály száműzni akarja ezt a parlamentből az beláthatatlan veszélyekkel járhat”, hívja fel a figyelmet Benkő Erika. Ugyanakkor felteszi a kérdést: a gyakorlatban, hogyan működne egy ilyen szűrő, Ki dönti el egy törvénytervezet benyújtásakor, hogy az hülyeség vagy alkotmányellenes vagy sem? Magyarázata szerint erre vannak a parlamenti procedúrák, hogy a törvénykezdeményezéseket egyszer megtárgyalják a szakbizottságok, ahol elutasítják, elfogadásra javasolják vagy módosításokat tesznek hozzá és ezután vitatja meg a parlament plénuma. Mindezek a szűrők azért vannak, hogy legyen lehetőség a dialógusra. „Nem lehet korlátozni a képviselőket, hogy bármilyen javaslatot beterjesszenek a parlamentbe, hiszen ki dönti el előre, hogy az hülyeség vagy veszélyes?”

Elesett a közigazgatási kódex, következik a levéltári törvény?

Miután Klaus Johannis államelnök veszélyforrásként, a magyar nyelvet Erdély egyes részein kötelezővé tevő tervezetként bélyegezte meg az RMDSZ törvényjavaslatát, a parlamentben szokatlan és aggasztó folyamat indult be, mutatott rá Benkő Erika. Hozzátette: többéves törvénytervezeteket vesznek elő és szavaznak le. A sepsiszentgyörgyi képviselő szerint újabban elővették az RMDSZ által 2003-ban benyújtott levéltári törvény tervezetet, amelynek lényege, hogy az egyházaktól jogtalanul elkobzott levéltári iratokat visszaadják a püspökségeknek. Benkő Erika szerint ennek kapcsán se lehet semmi jóra számítani a parlamentben.

Nem maradhatunk csendben, a nemzetközi fórumokhoz kell fordulni!

Sem a magyar közösségnek sem a magyar politikusoknak nem szabad félelmet mutatni. Eddig is a demokrácia eszközeivel próbáltunk érvényt szerezni a közösség elképzeléseinek, ezután is ezt szeretnénk tenni. Kéréseink normálisak, legitimek, nem veszélyeztetik sem a nemzetállamot, sem az ország szuverenitását és nem revizionista törekvések”, szögezte le Benkő Erika.

Benkő Erika sepsiszentgyörgyi RMDSZ képviselő sajtótájékoztatója | Fotó: Kocsis B. János

Véleménye szerint a jelenlegi helyzetben intenzívebbé kell tenni az RMDSZ külpolitikai tevékenységét, hiszen a román pártok nyilvánvalóvá tették, hogy nemzetközi nyomás nélkül dialógusra sem hajlandóak a magyar közösség elvárásairól. Minderről tájékoztatják a nemzetközi fórumokat, a nagykövetségeket. Az ezeknek levélben küldött tájékoztató anyagokat visszajelzések szerint intenzíven olvassák. A következőkben személyes és minél magasabb szintű találkozókat szerveznek a legfontosabb nagykövetségek képviselőivel és ismertetik velük az aggasztó romániai folyamatokat.

Benkő Erika elmondta, ő az Európa Tanács parlamenti közgyűlésén számol be minderről, hiszen az esélyegyenlőségi bizottságának alelnökeként joga van témákat felvetni. Rámutatott: az Európa Tanácsot pontosan azért hozták létre, hogy konfliktusos helyzetekre megoldásokat keressen és ajánlásait minden országnak illik betartania. „A román politikumnak szembe kell néznie, hogy az ország területén, tömbben és szórványban nagy számban él egy kisebbség és el kell dönteniük, hogy egy 21. századi modern államot akarnak Romániából vagy visszatér az ország a 20. század nacionalizmusához”, mondta a sepsiszentgyörgyi politikus. Szerinte abban, hogy a politikai diskurzus ilyen szintre jutott, óriási felelőssége van Klaus Johannis államelnöknek