„A sorozatos kisebbség ellenes intézkedésekkel a romániai politika és politikusok az igazi arcukat mutatták. Eddig azt állították, hogy Románia a kisebbségi jogok tekintetében mintaállam, a jelenlegi helyzetben az a dolgunk, hogy megmutassuk milyen az ország igazi arca”, mondta Antal Árpád.

Sepsiszentgyörgy polgármestere online sajtótájékoztatón rámutatott: az utóbbi hetekben láthattuk, hogy a bukaresti politikusoknak elgurult a gyógyszere és sötétség van a fejekben. „Próbálhatjuk mindezt a járványhelyzetre és a bezártságra fogni, de félő, hogy egy új román nemzetépítési stratégiával állunk szemben, amiben egyesek azt szeretnék, hogy felgyorsuljon az erdélyi magyarok asszimilációja”, mondta Antal Árpád, aki szerint minderre kell legyen válasz.

A sepsiszentgyörgyi elöljáró szerint most nem kell bepánikolni, inkább higgadtan felmérni, hogy kire számíthat a romániai magyar közösség. Elmondása szerint az általa elnökölt Székelyföldi Önkormányzati Tanács – és várhatóan az RMDSZ is megkeresi a nagykövetségeket és az európai politikai családokat. „Megkérdezzük az európai jobboldaltól, hogy mi a véleménye, hogy éppen egy Európai Néppárti (EPP), romániai politikus javasolja, hogy egy politikai szervezetet – az RMDSZ-t be kellene tiltani.

Megkérdezzük az európai baloldaltól, hogy mi a véleményük, hogy a jobboldal ilyen javaslatokkal áll elő és mi a véleménye az európai baloldalnak, hogy egy romániai baloldali párt (PSD) elnöke azt javasolja, hogy a bukaresti parlamentben korlátozni kellene a törvényjavaslatok kezdeményezési jogát”, sorolta Antal Árpád. Rámutatott: a szólásszabadság jogával minden parlamenti képviselőnek kell tudnia élni, bármekkora hülyeséget is kíván beterjeszteni a törvényhozásba. Az a demokrácia durva megsértése és alkotmányellenes, ha a parlament eldöntheti, hogy egy törvényjavaslatot beiktat vagy sem.

Antal Árpád

Iohannis és bandája megteremtette a lehetőséget, hogy a német nyelvet eltöröljék Erdélyben!

„Klaus Iohannis és bandája megteremtette a lehetőséget, hogy a német nyelvet és örökséget eltöröljék Erdélyből, hacsak a józan ész vissza nem tér Romániába”, mutatott rá Antal Árpád. Rámutatott: az RMDSZ által benyújtott közigazgatási kódex módosítás többek között arról szólt, hogy azokon a településeken, ahol 20 százalék alá esik egy kisebbség aránya, a helyi tanács dönthet úgy, hogy bár nem kötelező, de az adott kisebbség nyelvén is kiírja a település nevét.

A sepsiszentgyörgyi polgármester szerint kevés olyan település van Erdélyben, ahol ez a rendelkezés a magyar nyelvet érintené. Összesen 325 olyan közigazgatási egység van Romániában, ahol a magyarok aránya 20 százalék fölött van, ezekben törvénynek megfelelően ki lehet helyezni a magyar nyelvű helységnévtáblát. Ezzel szemben mindössze 5 olyan település van az országban, ahol a német közösség aránya meghaladja a 20 százalékot. Az összes többi településen, így Szebenben, Brassóban, Kolozsváron, Temesváron, Besztercén, Krassó Szörényben és minden más településen, ahol németül is ki van írva a település neve, az a mai jogszabályok szerint törvénytelenek, hívja fel a figyelmet Antal Árpád.

Rámutatott: ha kerül egy Dan Tanasă -féle ember, akinek szúrja a szemét a német felirat és feljelenti az összes ilyen települést és a hazai bíróságok következetesek, akkor elrendelhetik az összes ilyen német nyelvű helységnévtábla eltávolítását. Az RMDSZ által kezdeményezett közigazgatási kódex módosítás ezt a problémát rendezte volna, mondta Antal Árpád.