A Burgonyatermesztők Országos Szövetsége panaszai és Fejér László Ödön háromszéki szenátor beadványa nyomán felülvizsgálta korábbi döntését a Mezőgazdasági Minisztérium és 650 ezer euróval növelte az ipari felhasználású krumplival beültetett területek után járó területalapú támogatás keretét. A székelyföldi pityókatermesztők azonban nem alkusznak, továbbra is követelik, hogy a szaktárca fizesse ki a teljes, 5 millió eurós támogatási keretet, ami jár nekik, tájékoztatott Fejér László Ödön szenátor.

Mint arról beszámoltunk: a háromszéki pityókatermesztők elégedetlenek, mivel az állam eltéríti a nekik szánt Európai Uniós támogatások egy részét, amit más termények támogatására költ. Az Országos Burgonyatermesztők Érdekvédelmi Szervezetének elnöke, Romulus Oprea, illetve a szövetség tagjai Bajcsi Ákos és Moldován Csaba valamint Fejér László Ödön RMDSZ szenátor múlt héten rámutattak: a vetőmag és az ipari felhasználásra szánt krumpli területalapú támogatási alapjában évi 5 millió euró van előirányozva ám már harmadik éve kevesebb mint felét kapják meg a gazdák, ugyanis az uniós támogatási alapból a kormány évente 3,2 milliót elvesz és abból fizeti ki a paradicsom és fokhagyma termesztőknek járó támogatást.

Fejér László Ödön
Fejér László Ödön háromszéki RMDSZ szenátor
Tönkre akarják tenni a hazai burgonyatermelést?

A kézdivásárhelyi szenátor arról tájékoztatott, hogy Adrian Oros mezőgazdasági miniszter személyes találkozón azt ígérte: felülvizsgálja a minisztérium korábbi döntését. Ez ugyan megtörtént, de pityókatermesztők továbbra is elfogadhatatlannak tartják a területalapú támogatás összértékének 650 ezer eurós megemelését, mivel az nem oldja meg a termesztők gondjait.

„A miniszter úr valószínűleg nem érti, hogy mi nem alkudozási szándékkal kerestük meg őt, hanem azt kértük tőle, hogy a mezőgazdászok kapják meg azt az 5 millió eurós támogatást, ami jár nekik”, szögezte le Fejér László Ödön. Hozzátette: elfogadhatatlannak tartják az ország anyagi nehézségeire való hivatkozást. Emlékeztetett, hogy éppen Adrian Oros mezőgazdasági miniszter volt az, aki azt nyilatkozta: a 2014-2020–as időszakra 82 millió euró el nem költött összeg van európai uniós alapokból.

„Mindebből azt a következtetést vonjuk le, hogy valamilyen hátsó érdekek miatt nem kapják a burgonyatermesztők meg az őket megillető támogatást. Ezek után, felmerül a kérdés, hogy tényleg tönkre akarják tenni Romániában a burgonyatermelést?, mondta Fejér László Ödön.