A háromszéki prefektúra a kormánytól igényel kárpótlást a múlt heti jégeső által tönkretett terményekre. Ráduly István prefektus felidézte, hogy múlt csütörtökön Kézdivásárhely környékén óriási károkat okozott a mezőgazdasági területeken a jégeső és viharos szél. Jelenleg a helyi önkormányzatok bizottságai összesítik a károkat majd a prefektúra kormányhatározat tervezetet készít a kártérítésre, mondta a prefektus.

Ráduly István arra kérte az érintett polgármesteri hivatalokat, hogy a helyi kárfelmérő bizottságok jegyzőkönyveit mihamarabb küldjék el a prefektúrának. Időközben egyes felsőháromszéki nagygazdák beadvánnyal fordultak a kormányhivatalhoz a kártérítés érdekében. Például a kézdivásárhelyi Burgonyakutató Állomás azt közölte, hogy a jégeső a 61 hektárnyi repceültetvényüket 98 százalékban károsította míg a 185 hektárnyi búzaültetvény 70 százalékban ment tönkre. Ezeket a területeket a napokban a helyszínen ellenőrzik.

Felsőháromszéken múlt héten Kézdivásárhely, Ikafalva, Szentkatolna, Dálnok, Zabola térségében pusztított a viharos szél és nagy méretű jégdarabok több száz hektáron tették tönkre a terményt, sok gazda egész éves munkáját nullázta le a jégeső. Gondot jelent ugyanakkor, hogy az érintett gazdák zömének nincs biztosítása, így most az egyetlen reményük, hogy az állam kártalanítja őket a tönkrement termésért.

Címlapfotó: Háromszék napilap / olvasói fotó