Elégedetlenek a háromszéki pityókatermesztők, mivel az állam eltéríti a nekik szánt Európai Uniós támogatások egy részét, amit más termények támogatására költ. Az Országos Burgonyatermesztők Érdekvédelmi Szervezetének háromszéki tagjai és Fejér László Ödön RMDSZ szenátor szerdán, online sajtótájékoztatón ismertették panaszukat. Rámutattak: a vetőmag és az ipari felhasználásra szánt krumpli területalapú támogatási alapjában évi 5 millió euró van előirányozva ám már harmadik éve kevesebb mint felét kapják meg a gazdák, ugyanis az uniós támogatási alapból a kormány évente 3,2 milliót elvesz és abból fizeti ki a paradicsom és fokhagyma termesztőknek járó támogatást.

Miközben a mezőgazdasági miniszter azt nyilatkozza, hogy támogatja a hazai terméket, közben tönkreteszi az egyik alap hazai terményt, a krumplit”- hívta fel a figyelmet Fejér László Ödön. A kézdivásárhelyi szenátor rámutatott: a pityóka alapélelmiszer és az ipari felhasználásra szánt krumplit a gazdák szerződés alapján értékesítik, adót fizetnek utána az államnak, és az ebből készült termékeket helyben fogyasztja a lakosság. Az RMDSZ politikus emlékeztetett, hogy a gazdák több éve nem kapják meg az EU alapokban nekik szánt teljes összeget, tavaly erőteljes lobbival sikerült elérni, hogy az 5 millió euróból 2,8 milliót kifizessenek számukra, ami 25 százalékkal volt több mint egy évvel korábban, ám akkor sem adták oda a nekik járó teljes összeget.

Fejér László Ödön szerint idén márciusban beadványban kérték a mezőgazdasági minisztériumtól, hogy ne rövidítse meg a krumplitermesztőket és meg is nyugodtak, hiszen egy erről szóló kormányhatározat tervezetben megjelent az ötmillió eurós összeg ám, a határozat végleges változatában már csak 1,8 millió euró szerepelt, ami a tavalyinál is kevesebb. Az RMDSZ politikus magyarázatot kért Adrian Oros mezőgazdasági minisztertől, aki azzal védekezett, hogy az összeg csökkentéséről egy államtitkár döntött. A tárcavezető megígérte, hogy visszavonja és kijavítja az erről szóló kormányhatározatot, ám a háromszéki gazdák bizalmatlanok.

Bajcsi Ákos felsőháromszéki gazda, az érdekvédelmi szervezet tagja rámutatott, hogy a krumpli „az ország második kenyere” de a mezőgazdasági minisztérium éppen olyan terménytől veszi el a területalapú támogatás egy részét, ami alapélelmiszernek számít. A háromszéki gazda szerint ha az a cél, hogy alacsonyan tartsák az élelmiszerek árát, akkor nem a krumplitól kell megvonni a támogatást, hiszen ebből a terményből tízszer több fogy mint paradicsomból.

Egy másik háromszéki gazda, Moldován Csaba rámutatott: beruházások nélkül veszteségesen dolgoznak a krumplitermesztők ezért kénytelenek lesznek más terménnyel foglalkozni, amely kisebb befektetést igényel. Az ipari fogyasztásra szánt pityóka művelése hektáronként 20-25 ezer lejes befektetést igényel. Emellett raktárakat, válogató-mosó-csomagoló felszereléseket is kell vásároljanak, ahhoz, hogy terményük megfeleljen a szupermarketek elvárásainak. A háromszéki pityókatermesztők leszögezték: nem a zöldségtermesztők ellen vannak, hanem mindössze azt szeretnék ami nekik jár.