Több szülő és gyerek is jelezte a Sláger Rádiónak, hogy egyes tornatanárok vagy zenetanárok azt kérik diákjaiktól: készítsenek magukról videót tornászás vagy zenélés közben, hogy az alapján adjanak jegyet ebből a tantárgyból. Ez a fajta számonkérés azonban a gyermekvédelmi és adatvédelmi (GDPR) törvény szempontjából is aggályos, ezért a híradónk által megszólaltatott szakemberek túlkapásnak tartják és azt tanácsolják a gyerekeknek: ne tegyenek eleget az ilyen felkéréseknek!

Frissítés: Farkas Csaba, háromszéki testnevelés szakos tanfelügyelő körlevélben szólítja fel a tornatanárokat, hogy azonnal vessenek véget a videós számonkérés gyakorlatának!

Kiss Imre főtanfelügyelő
Kiss Imre háromszéki főtanfelügyelő | Fotó: Kovács Zsolt

Kiss Imre főtanfelügyelő érdeklődésünkre leszögezte: sem az oktatási minisztériumnak, sem a tanfelügyelőségnek nincs olyan elvárása vagy módszertana, hogy a pedagógus, számonkérés céljából olyan videót vagy fotót kérjen, amelyeken szerepel a gyerek. Ha ilyen történik, akkor az tanári túlkapásnak minősül, mondta a főtanfelügyelő.

Hozzátette: a távoktatásban észlelt problémákat az iskolaigazgatóknak kell jelezzék a szülők vagy diákok. „A távoktatásban a mértékletességnek kellene érvényesülnie, ám visszajelzések szerint egyes tanárok túlzásba viszik a feladatokat és az elvárásokat”, mutatott rá Kiss Imre.

A háromszéki Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság igazgató helyettese, Szász Katalin Melinda a Sláger Rádió érdeklődésére elmondta: a tanárok nem kérhetnek videó vagy fénykép felvételeket a gyerekről annak bizonyítékaként, hogy megoldottak egy feladatot. Ha van ilyen elvárás, törvény szerint a tanárnak tisztázni kell a kereteket, hogy mi célból kéri a felvételt, azt mire és mennyi ideig fogja felhasználni. Ezt a gyerek és szülő vagy gyám írásos beleegyezése nélkül nem kérheti, tehát nem kell az ilyen felkéréseknek eleget tenni, tanácsolja a gyermekvédelmi igazgatóság aligazgatója.

Frissítés: Farkas Csaba, háromszéki testnevelésért felelős tanfelügyelő a Sláger Rádió érdeklődésére elmondta: nem értesült a videós számonkérés gyakorlatáról de semmiképpen nem tartja azt helyesnek. Hozzátette: jelzésünk alapján azonnal körlevelet ír a háromszéki tornatanároknak és felhívja a figyelmüket, hogy ez az eljárás nem helyes és azonnal szüntessék be a videós számonkérés gyakorlatát.

Elmondása szerint készült 70 darab testnevelés módszertani rövidfilm, amit a tanárok irányadóként használhatnak virtuális óráik során, de azokat el is küldhetik diákjaiknak. Farkas Csaba szerint a virtuális tornaórák célja, hogy átmozgassák a gyerekeket, azok 15-20 perces reggeli torna szerű mozdulatsorból állnak, amelyeket a diákok csoportosan végezhetnek, akár a tornatanár, akár valamelyik diáktársuk irányítása alatt. Tornából egyébként az első félév teljesítménye alapján le lehet zárni a tanulókat, összegzett Farkas Csaba.