A liberális kormány minden előzetes egyeztetés nélkül megszüntette az idei országos költségvetésbe előirányzott „kulturális alapot”. „Ennek nagyon rossz üzenete van hiszen egyrészt azt jelzi, hogy a kormánynak nem fontos a kultúra, másrészt év közben megváltoztatják a költségvetés struktúráját, harmadrészt pedig szava hihetetlenné teszi a kormányzó Nemzeti Liberális Pártot, amely a most felszámolt alap létrehozásáról egyezséget kötött az RMDSZ-el, de egy újabb ígéretét nem tartja be”, mondta Antal Árpád.

Sepsiszentgyörgy polgármestere csütörtöki, online sajtótájékoztatón kifejtette: „A megbízhatatlan román liberális kormány mindenfele előzetes egyeztetés nélkül, egyoldalúan és újabb rossz precedenst teremtve megszüntette azt a „kulturális alapot”, amelyet tavaly decemberben a RMDSZ kérésére foglalt bele az országos költségvetésbe”. Antal Árpád rámutatott: a kormány döntése ugyan nem jogszerűtlen, hiszen a sürgősségi állapot ideje alatt felhatalmazást kapott arra, hogy rendeletekkel kormányozzon. Antal Árpád rámutatott: bár háborúban nem szoktak kormányt buktatni, de saját nevében elmondhatja, hogy a kormány döntése olyan szintű komolytalanságra vall, hogy a járványhelyzet lejárta után csak ezért meg kellene buktatni a jelenlegi kormányt.

Tamási Áron színház
Tamási Áron színház | Fotó: Tamási Áron színház Facebook oldala

Sepsiszentgyörgy polgármestere emlékeztetett: az országos személyi jövedelemadó 3 százalékát azok a települések kapták volna meg, amelyeknek saját fenntartású művelődési intézményeik vannak. Számítások szerint csak Sepsiszentgyörgy idén több tízmillió lejtől esik el ilyen módon. A most felszámolt pénzalap létrehozását korábban Antal Árpád szorgalmazta, akit zavart az, hogy a gazdagabb városok színházait, operáit és filharmóniáit állami finanszírozásból működtetik, míg a kisebb városok, mint Sepsiszentgyörgy saját költségvetésükből kell számtalan kulturális intézményt fenntartsanak. Az országos költségvetés elfogadásakor az RMDSZ-nek sikerült elérnie, hogy ez bekerüljön a büdzsébe, ám az egyezség nem tartott sokáig.

A sepsiszentgyörgyi polgármester szerint a kormány úgy döntött: az év első hónapjában ebbe az kulturális alapba összegyűlt összeget átadják a községeknek, míg az év további nyolc hónapjában összegyűlt összeget elosztják a megyei és helyi önkormányzatok között. A Maszol kérdésére Antal Árpád elmondta: a sepsiszentgyörgyi önkormányzat költségvetésébe nem volt belefoglalva az összeg de számítottak rá, mivel a költségvetési törvényben úgy jelent meg, hogy a személyi jövedelem adóból begyűlt összeg 3 százalékának szétosztásáról júniusig dönt a kormány. Számítások szerint Sepsiszentgyörgy több tízmillió lejt kellett volna kapjon az éves szinten mintegy 720 millió lejes alapból, hiszen a városnak több művelődési intézménye is van saját fenntartásban. „Nincs az a gazdasági válság amely miatt a kultúrát ilyen szinten hátrány kellene hozni”, összegzett Antal Árpád.