Napról napra növekszik Kovászna megyében is a kényszerszabadságra kényszerült munkavállalók száma. Ördög Lajos a megyei Munkafelügyelőség vezetője szerint Háromszéken 47.513 munkaszerződésből eddig 9870-et függesztettek fel a koronavírus járvány és az azt megfékezni hivatott hatósági intézkedések következtében. Ördög Lajos szerint március elején még 1860 munkaszerződés volt felfüggesztve, ám a sürgősségi állapot miatt az elmúlt időszakban ezek száma folyamatosan emelkedett, jelenleg megközelíti a tízezret.

A koronavírus járvány és a katonai rendeletek előírásai miatt bajba jutott munkaadók a megyei Munkaerő Ügynökségnél kell igényeljék az alkalmazottaik kényszerszabadsága után járó állami támogatást, vagyis a 75 százalékos fizetést és annak adóvonzatát. Kelemen Tibor a háromszéki Munkaerő Ügynökség vezetője szerint akik múlt hónapban – márciusban – kerültek technikai munkanélküliségbe, a napokban megkapják a pénzüket. Hozzátette, hogy vannak vállalkozók, amelyektől további tisztázó-kiegészítő iratokat kérnek, ahhoz, hogy megkaphassák az állami támogatást.

Kelemen Tibor a Munkaerő Ügynökség vezetője | Fotó: Kovács Zsolt

Kelemen Tibor szerint március végén 4000 háromszéki volt kényszerszabadságon ám számuk áprilisban tovább nőtt. Az állami támogatást a cégek bankszámlájára utalják, azoknak pedig tovább kell utalniuk a munkavállalóik számlájára. A háromszéki munkaügyi szakember szerint voltak olyan cégek, amelyek eredetileg tömeges elbocsátásban gondolkodtak, de meggondolták magukat és éltek a technikai munkanélküliség (kényszerszabadság) lehetőségével, abban bízva, hogy a sürgősségi állapot lejártával újra tudják indítani tevékenységüket.