A felújítási munkálatok során leszerelték a sepsiszentgyörgyi református Vártemplom toronygombját. A vörösréz toronygombban értékes pénzérméket és XVII. illetve XVIII. századi iratokat találtak. A restaurált toronygomb visszakerül a helyére, az iratokat miután dokumentálják és lefordítják a nyilvánosság elé terjesztik.

A református Vártemplom, Sepsiszentgyörgy egyetlen középkori műemlékének felújítását a helyi önkormányzat egymillió lejjel támogatja. Arról tájékoztatnak, hogy a város egyik legmeghatározóbb műemlék-épületének a restaurálását helyi vállalkozás, a Bi-Turn cég végzi. Felújítják a teljes épületegyüttest, a templomot, a tornyot, a ravatalozóházat, a bástyákat és a volt német iskolát.

Vártemplom
Zajlik a Vártemplom felújítása | Fotó: Kristó G. Hunor

Jelenleg a torony, és a harangozólakként szolgáló egykori német iskola külső restaurálása zajlik, ezzel párhuzamosan a templom belső munkálatain is dolgoznak. Ezeket a munkálatokat még idén befejezik. A tervek szerint a volt német iskolában múzeumot rendeznek be.

A munkálatokat tavaly májusban kezdték el, az idén október 31-én esedékes konfirmálást már a felújított templomban tervezik megtartani.