Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád, hétfőn online sajtótájékoztatón a romló közbiztonság, az elszaporodott erőszakos rablások, lopások, fosztogatások kapcsán kifejtette: „Ki kell mondani, hogy Románia az elmúlt évtizedekben bűnözőket is exportált. Ezek egy része – akik külföldön törvénytelenségből, koldulásból és fekete munkából éltek – most hazajött és itthon is ugyanazt teszik”.

A polgármester rámutatott: „Sepsiszentgyörgy eddig békés, nyugodt város volt, ezért kapkodjuk a fejünket, hiszen rövid idő alatt több helyen is történtek betörések, amikhez nem vagyunk hozzászokva. El kell mondani: Sepsiszentgyörgyön nulla tolerancia van a bűnözőkkel szemben, akik ilyent tesznek, azok semmi jóra nem számíthatnak”.

Antal Árpád
Antal Árpád online sajtótájékoztatója | Fotó: Kovács Zsolt

Antal Árpád rámutatott: a helyi rendőrség irányítása a szükségállapot miatt az önkormányzattól átkerült a belügyminisztériumhoz, a sepsiszentgyörgyi helyi rendőrök egy része, jelenleg nem is a városban teljesít szolgálatot, hanem más településekre osztották be őket. Hozzátette: amíg a város irányítása alatt volt a helyi rendőrség kisebb-nagyobb problémákat tudtak kezelni, most viszont az önkormányzatnak nincs semmi eszköze.

Minden bűncselekményt jelentsenek a rendőrségnek, majd a városházának is!

A polgármester arra kéri a lakosságot, hogy ha bűncselekmény áldozataivá válnak, vagy ilyent látnak, nem elég lefotózni, levideózni azt és feltenni a Facebookra, hanem azonnal jelenteni kell a rendőrségnek az 112-es hívószámon. Ugyanakkor arra kéri az érintetteket, hogy ilyen esetekben értesítsék a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatalt is, amely összesíti a lakók panaszait, hogy nyomást gyakorolhassanak a rendfenntartókra és nyomozó hatóságokra.

Antal Árpád szerint a sepsiszentgyörgyi polgármesteri kabinet munkatársai a 0267 311 243-as telefonszámon vagy az info@sepsi.ro e-mail címen fogadják a lakók panaszait. Az elmúlt napokban több panasz is érkezett a városházára, de kevés volt a használható, inkább a kijárási tilalom megszegésére vonatkoztak. „Kevesebb a bejelentés, mint amire számítottam, remélem ez azért van, mert kevesebb lett a probléma- mondta a polgármester.

önvédelmi eszközök
önvédelmi eszközök

Mint arról beszámoltunk az elmúlt időszakban Háromszéken több erőszakos rablást, betörést, lopást, fosztogatást is elkövettek többek között Sepsiszentgyörgyön, Uzonban, Szentivánlaborfalván, Hídvégen, ám ezek csak a hivatalosan jelentett esetek, mivel a Facebookon többen is osztottak meg bűncselekményekre vonatkozó fotókat vagy számoltak be ilyen esetekről. A háromszékiek egy részét egyre jobban foglalkoztatja a közbiztonság romlása és az önvédelem megszervezése, sokan önvédelmi eszközöket – paprika sprayt, elektromos sokkolót, airsoft pisztolyt – vásároltak vagy biztonsági rendszereket telepítenek otthonukba vagy cégük székhelyére.

„Ezekben az időkben jobban össze kell tartanunk, mint bármikor korábban, hogy könnyebben átvészeljük a megpróbáltatásokat”, fogalmazta meg Antal Árpád, aki azt kéri a rendfenntartó hatóságoktól, hogy maximális operativitással lépjenek fel a bűnözői csoportok ellen, de azok ellen is, akik nem tartják be a kijárási tilalom szabályait. „Fontos, hogy ne dőljünk hatra, ne gondoljuk, hogy túl vagyunk a nehezén. Vigyázzunk magunkra és egymásra és tartsuk be a szabályokat”, kéri Antal Árpád.