Ezekben a napokban nincsenek új foglalások és a következő harminc napra már lefoglalt utakat, kirándulásokat majdnem kivétel nélkül mind lemondják, az utazási irodák a következő hetekben ezzel foglalkoznak, próbálják megoldani a meglevő foglalásokat – összegezte a helyzetet László Endre. A székelyföldi Turisztikai Klaszter elnöke szerint a legjobb forgatókönyv, ha a turisták elhalasztják a már lefoglalt utazásukat, a legrosszabb az, ha lemondják.

Rámutatott: próbálják rugalmasan kezelni a helyzeteket, májusra, szeptemberre, októberre keresnek új időpontokat, és arra biztatják a ügyfeleiket, hogy inkább halasszák, de ne mondják vissza az utazást. Különben azokba az országokba, ahol nincsenek a járvány miatti korlátozások, továbbra is csak a szerződés feltételei szerint lehet lemondani a lefoglalt utat, ez általában anyagi veszteséget jelent a turistának, tehát elveszíti a befizetett összeg egy részét. Ám Európában már egyre több országban léptetik érvénybe a szigorításokat, ilyen esetekben is inkább a halasztást szorgalmazzák.

Olaszországba már minden erre az időszakra foglalt utat következmények nélkül le lehetett mondani és hasonló a helyzet Spanyolországban, Franciaországban, Németországban, Ausztriában is. A lemondott vagy halasztott foglalások intézése hatalmas munkát ró az utazási ügynökségekre, hiszen az áprilisi hónap különben nagyon jónak ígérkezett, az év elején, a járvány kitörése előtt nagyon sokan foglaltak erre a periódusra külföldi és belföldi utat is, mondta László Endre.