A koronavírus által okozott pánik és a hatósági kényszer intézkedések első hullámban a turizmus bevételeit sodorták el, ám ha a jelenlegi helyzet továbbra is fennmarad félő, hogy más ágazatokat is negatívan érint, kongatták meg a vészharangot a Kovászna megyei Kereskedelmi és Iparkamara vezetői. A kialakult krízishelyzet miatt a háromszéki vállalkozókat képviselő szervezet kedden beadvánnyal fordult a román kormányhoz, amelyben felhívják a figyelmet, hogy olyan gazdasági intézkedéseket kell hoznia, amellyel ellensúlyozni tudja a koronavírus terjedése miatti kényszer intézkedések negatív hatásait. Rámutatnak, hogy első körben a turizmus szorul állami segítségre, de ha súlyosbodik a probléma, a kormánynak fontolóra kell vennie más ágazatok támogatását is.

A sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón Édler András a kereskedelmi kamara elnöke, László Endre a kamara alelnöke és a Székelyföldi Turisztikai Klaszter elnöke, valamint Joos Stefan az egyik legnagyobb hazai utazási ügynökség a Christian Tour háromszéki képviselője vázolták fel a problémákat, próbálták nyugalomra és megfontolt döntésre inteni a turistákat, és kértek konkrét segítséget az államtól.

Háromszéki Kereskedelmi Kamara
Joos Stefan, Édler András és László Endre | Fotó: Kovács Zsolt

Édler András rámutatott: a koronavírus miatti, sokszor megalapozatlan pánik első hullámban a turizmusban okozott komoly veszteségeket mert az emberek nem mernek utazni, próbálják visszamondani lefoglalt utazásaikat és nem foglalnak újakat. Felhívta a figyelmet, hogy a válsághelyzet által érintett vállalkozások ideig-óráig próbálják tartalékaikból fedezni a kiadásaikat, ám félő, hogy ha a jelenlegi állapot elhúzódik, sokan csődbe mennek, rengeteg ember veszítheti el állását és az állam az adóbevételeit.

A háromszéki kereskedelmi kamara elnöke elmondta, hogy kedden beadvánnyal fordultak a kormányhoz és a háromszéki politikusokhoz, amelyben azt kérik, hogy a koronavírus kapcsán hozott kényszer intézkedésekkel párhuzamosan átmeneti időszakra – legalább 6 hónapra – töröljék el a turizmusban az adókat (áfa és jövedelemadó), illetékeket és az alkalmazottak után járó társadalombiztosítási járulékokat. Lapunk érdeklődésére, hogy az államkassza állapotát ismerve, mennyire tartják életszerűnek, hogy a kormány pozitívan válaszol kérésükre, Édler András kifejtette: az államnak nagyobb a tűrőképessége mint egy vállalkozásnak, ezért fel tudná vállalni a bajba jutott ágazatok megsegítését. Ugyanakkor a háromszéki kereskedelmi kamara kérése nem előzmény nélküli, mivel a gazdasági minisztérium alárendeltségébe tartozó Turisztikai Igazgatóság is azt ajánlja, hogy a turisztikai ügynökségeknek legalább 3 hónapra töröljék el a fizetések utáni adókat.

László Endre a kereskedelmi kamara alelnöke, a Székelyföldi Turisztikai Klaszter elnöke rámutatott: a turizmusban a termék nem raktározható, mert ha egy szálloda ma üres, az a bevétel holnap nem pótolható. Mivel most a turisták pánikszerűen, sokszor indokolatlanul mondanak vissza foglalásokat, megalapozottnak tartják a kérésüket. Rámutatott, hogy a turisták nem csak a külföldi úti célokat, hanem már a Kovászna és Hargita megyei szállodákat is kerülik, egyébként teljesen indokolatlanul, ugyanis László Endre érdeklődésére a térségbeli nagy szállodák képviselői azt nyilatkozták, hogy napok óta nem csengenek a telefonok foglalásért, ellenben érdeklődnek, hogy miként tudnák lemondani vagy későbbi időpontra halasztani meglévő foglalásaikat.

Háromszéki Kereskedelmi Kamara
Joos Stefan, Édler András és László Endre | Fotó: Kovács Zsolt

Joos Stefan a Christian Tour háromszéki képviselője nyugalomra intette a turistákat és azt tanácsolta, hogy utazzanak a veszélytelen desztinációkra, mivel az utazási irodáknak sem érdeke, hogy a pénzszerzés reményében veszélyes helyekre küldjék őket. Elmondta, hogy az általa képviselt utazási iroda keddtől egy a nap bármely órájában hívható call centert működtet, amelynek számát megtalálják az utazási iroda honlapján és ezen keresztül próbálnak segítséget nyújtani az esetlegesen bajba került turistáknak, de ugyanitt nyújtanak információkat a desztinációk biztonságáról is.

László Endre hozzátette, hogy a jelenlegi helyzetben az utazási irodák sem ragaszkodnak görcsösen a normális körülmények között érvényben lévő szabályokhoz. „Mozdult a piac és próbálunk közös nevezőre jutni a turistákkal, eltekintünk a szigorúbb utazási szerződésektől, például a bizonytalan utasok számára lehetőséget biztosítunk, hogy ha most foglalnak azt április 30-ig kötbér nélkül le is mondhatják”. Közös cél, hogy az utas bizalommal tekintsen az utazási irodákra és jól sikerült utazáson vegyen részt, nem fogunk senkit haszonszerzés reményében veszélyes helyekre küldeni, mondta László Endre.