Többek között a 100 Tagú Cigányzenekar és a Recirquel újcirkusz-társulat is fellép a Sepsi Arénában a 29. Szent György Napok kulturális hetén. Antal Árpád Sepsiszentgyörgy polgármestere, Beke Farkas Nándor, a 100 Tagú Cigányzenekar elnöke, valamint Knop Ildikó, a városnapok programkoordinátora a Művész moziban tartott sajtótájékoztatón ismertették a fesztivál két kiemelkedő programját. Egyúttal a két fellépő produkcióiból is vetítettek kisfilmeket.

Szent György Napok
Szent György Napok | Fotó: Kristó Gothárd Hunor

A Magyar Örökség-díjas 100 Tagú Cigányzenekar április 27-én, hétfőn lép fel a Sepsi Arénában. Beke Farkas Nándor elmondta, a 35. jubileumi koncertturné első erdélyi fellépése lesz a sepsiszentgyörgyi. Minden földrészen játszottak már, több mint ezer koncertet tudnak maguk mögött, a sepsiszentgyörgyi bemutatkozásra örömmel készülnek, mondta a zenekar vezetője.

A Hungarikumnak nyilvánított zenekar márkaneve a „100 tagú”, valójában 138 tagja van, a városnapokon százan lépnek fel, köztük marosvásárhelyi, szatmárnémeti és székelyudvarhelyi születésű zenészek is. A sikerszámokat nem hagyják ki, felcsendülnek a magyar népzene, nóta és cigánymuzsika mellett Liszt, Bartók, Kodály, Hubay, Erkel, Brahms, Csajkovszkij, Sarasate és Strauss művei. A román közönségre gondolva játszák Ciprian Porumbescu Balladáját (Balada) és George Enescu Pacsirtáját (Ciocârlia).

Száztagú Cigányzenekar
Száztagú Cigányzenekar a Szent György Napokon

Április 29-én, szerdán a Recirquel újcirkusz-társulat My Land (Az én földem) című előadása lesz látható a Sepsi Arénában. A budapesti társulat 2018 augusztusában a világ legnagyobb művészeti fesztiválján, az Edinburgh Festival Fringe-en mutatta be produkciót, ahol több ezer előadás közül választotta a zsűri a legjobbnak. Magyarország első újcirkusz társulata Vági Bence rendezésében hét ukrán artistával ötvözi a cirkuszt, a színházat és a kortárs táncot, az ember és az anyaföld kapcsolatára összpontosítva.

Az idei az összetartozás éve, a zenének pedig nem lehet határokat szabni, mondta a sajtótájékoztatón Antal Árpád. Hozzátette, a 100 Tagú Cigányzenekar fellépését hétfőre időzítették, hiszen a Sepsi Arénában az azt megelőző hétvégén zajlik a női kosárlabda Nemzeti Liga rájátszása.

Szent György Napok
Szent György Napok | Fotó: Kristó Gothárd Hunor

Antal Árpád emlékeztetett, hogy a koronavírus járvány fenyegetettség miatt, még van egy kérdőjel, hogy a rendezvényeket meg tudják-e tartani, de abban bíznak, hogy nem lesz semmi akadály. Mint arról beszámoltunk a romániai hatóságok március 31-ig betiltották az ezer főnél nagyobb, szabad és beltéri tömegrendezvényeket a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében. Remélhetőleg az április végén esedékes Szent György Napokat nem érinti majd a tiltás, amit addig feloldhatnak a hatóságok, amennyiben a tavasz beköszöntével enyhül a koronavírus járvány terjedése. 

Knopp Ildikó elmondta, a 29. Szent György Napok hagyományosan a nyitókoncerttel kezdődik, április 27-én vasárnap a Krisztus Király templomban Erich Türk orgonaművész, a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia oktatója koncertezik. A műsorban fellépnek helyi szólisták és kórusok. Az előadásokra a jegyeladás március 11-től indul a Városi Jegyirodában, valamint online a www.biletmaster.ro oldalon.