Pert vesztett a magyarellenes megnyilvánulásairól hírhedt háromszéki főfogyasztóvédő. A Brassói Táblabíróság jogerősen megállapította, hogy nem történt diszkrimináció azáltal, hogy Mircea Diacon Kovászna megyei főfogyasztóvédő tevékenységét a Ku-Klux-Klánhoz hasonlították.

Az ügy 2017-re nyúlik vissza, amikor Tamás Sándor megyei tanácselnöke felhívta a figyelmet a főfogyasztóvédő sorozatos túlkapásaira. „A fogyasztóvédelem úgy működik, mint száz évvel ezelőtt Amerikában a Ku Klux Klán: állami segédlettel alkalmazza a kettős mércét és meg akarnak bélyegezni egy népcsoportot”- mondta akkor Tamás Sándor.

Mircea Diacon beperelte Tamás Sándort és a nyilatkozatot közlő Háromszék napilapot, és az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál is panaszt tett. Amikor a diszkriminációellenes tanács nem a javára döntött és megállapította, hogy a Ku Klux Klános nyilatkozat a szólásszabadság jegyében történt, Mircea Diaconu beperelte a testületet.

A Brassói Táblabíróság most elutasította keresetét, a döntés jogerősé vált. „Időnként kisüt a nap Székelyföldön”- kommentálta a Sláger Rádiónak a bíróság döntését Tamás Sándor. Hozzátette: probléma az, hogy a román állam továbbra is fenntart fontos tisztségekben olyan személyeket, mint Mircea Diacon, akinek múltja és magaviselete is megkérdőjelezhető.

Mircea Diacon viselt dolgai ismertek, kocsmai verekedésbe keveredett, ittasan vezetett, korábban a magatartása miatt a rendőrségnél, majd a polgárőrségnél is felbontották a munkaszerződését. Magyarellenes megnyilvánulásairól ismert, belekötött a székely ízek feliratba, levetette a taxikról a SIC matricát, egyházi táborokat bírságolt a román feliratok hiánya miatt.