Háromszéken nem váltják le az RMDSZ által támogatott intézményvezetőket, ám menesztik a Szociáldemokrata Párt (PSD) által kinevezett igazgatókat, jelentette be az új prefektus beiktatásakor Gheorghe Baciu szenátor. A Népi Mozgalom Pártjának (PMP) Kovászna megyei elnöke rámutatott: egyezséget kötöttek a kormányzó Nemzeti Liberális Párttal (PNL) arra vonatkozóan, hogy a prefektust a PMP adja a hétfőn kinevezett Iulian-Constantin Todor személyében, míg az alprefektust a liberális párt nevezi ki, így az várhatóan Cosmin Boricean lesz, a liberális párt megyei szervezetének egyik vezetője. Cosmin Boricean alprefektusi kinevezése azért is valószínű, mert ő a múlt héten lemondott megyei tanácsosi tisztségéről.

Iulian-Constantin Todor
Iulian-Constantin Todor prefektus eskületétel közben (jobbra a második) | Fotó: Kovács Blanka

Gheorghe Baciu hozzátette: következik a dekoncentrált intézmények vezetőinek cseréje. E tekintetben a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Népi Mozgalom Pártja (PMP) központi szinten abban állapodott meg, hogy 4-1 arányban osztják el egymás között a jelenleg Szociáldemokrata Párti (PSD) vezetésű intézményeket. A PMP háromszéki elnöke szerint annak érdekében, hogy helyi szinten ne legyenek viták és a vezetőcserék mihamarabb megtörténjenek, a két párt központi vezetői döntenek az igazgatók személyéről, a helyi javaslatok alapján.

Gheorghe Baciu szerint Kovászna megye különlegesebb helyzetben van mint a többi megye, itt ugyanis a dekoncentrált állami intézmények közel felét az RMDSZ által támogatott igazgatók vezetik, illetve van néhány ALDE által kinevezett igazgató is. Őket mind megtartják tisztségeikben, mondta a PMP háromszéki elnöke, aki szerint a PSD-s igazgatóknak mind menniük kell, azokon a tisztségeken osztozik most a PNL és a PMP.