Nem a tananyagot csökkentik, hanem teljes tantárgyakat vesznek ki annak érdekében, hogy jövő tanévtől csökkenjen a tanórák száma, jelentette be Monica Anisie. Az új oktatási miniszter szerint gondolnak majd azokra a pedagógusokra is, akik katedra nélkül maradnak, ha a tantárgyuk kikerül a kerettantervből. A Sláger Rádió által megszólaltatott szakemberek szakmaiatlannak tartják ezt a hozzáállást, meglátásuk szerint inkább a tananyagot kellene „szellősíteni”.

Mint ismert jövő tanévtől az elemi osztályokban heti legtöbb 20 óra lehet, az 5.-8. osztályban legtöbb 25 óra, a középiskolában pedig 30 óra lehet. Ez magyar tagozaton kiegészül heti négy-öt tanórával. Ennek kivitelezése rengeteg kérdést vet fel. Abban a híradónk által megszólaltatott szakértők egyetértenek, hogy a diákok túlterheltek, de nem azt tartják megoldásnak ha teljes tantárgyakat vesznek ki, hanem ha csökkentik a tananyagot és az elvárásokat.

Diákok | Illusztráció: Ziarul Puterea

Ferencz S. Alpár a Romániai Magyar Pedagógus Szövetség alelnöke szerint gyermekközpontú megközelítésre, tehermentesítésre lenne szükség, de a pedagógusok tevékenységét is biztosítani kell. Kocs Ilona a Tanügyi Szabad Szakszervezet Hargita megyei vezetője szerint az állam által finanszírozott délutáni oktatással meg lehetne oldani a problémát, mert ha gyerekek délután játékkal töltenék az időt, megoldanák a házi feladatot, megtanulnák a leckét, még a több kilogrammos iskolatáskát sem kellene hazacipeljék.