Már hetedik éve tanulják a sajátos tanterv szerint a román nyelvet a magyar tannyelvű iskolákban. Ám az ez alapján összeállított képességvizsga mintatételeket csak jövő szeptemberben teszik közzé.

A sajátos tantervvel kapcsolatban a tapasztalatok ellentmondásosak, a szülők egy része elégedett, azt mondják a gyerek sokkal bátrabban beszél románul, viszont vannak olyanok is, akik arra panaszkodnak, hogy nehézkes, archaikus szöveggel szembesülnek, a gyerek továbbra is csak kínlódik a román nyelvvel.

A pedagógusok szerint a tanterv jó ám tanárfüggő, hogyan alkalmazzák. Annál is inkább, hogy a jelenlegi hetedikesek minden évben késve kaptak tankönyvet, idén még nem jutott el hozzájuk a segédeszköz.

Kovács Irén kisebbségi államtitkárság arról tájékoztatta a Sláger Rádiót, hogy a 2021-es képességvizsga módszertanát és a tételmintákat 2020 szeptemberében teszik közzé. Az oktatási államtitkár szerint a vizsga módszertana ugyanaz a magyar és a román tannyelvű iskolákban tanulók számára, de a magyar diákoknak a román nyelv és irodalom tételeket a sajátos tanterv mentén állítják majd össze.