Újabb hentes- és mészárosképzés indul, hogy szakavatottan vágják és dolgozzák fel a háztáji sertést. November 29. és december 1. között második alkalommal szervezik meg a képzést a vidékfejlesztési program révén, ezúttal Barátoson. Tavaly az első tanfolyam Nagybaconban volt, és nagy sikernek örvendett.

„A karácsonyi ünnepekre készülve vidékünkön hagyomány a disznóvágás, ugyanakkor érezhető a húsipari szakemberek hiánya. Ezt az űrt kívánjuk betölteni. A sertéspestis miatt családjaink egészségi állapotára is vigyázva időszerű lenne, hogy a háztáji állatok vágása egy állategészségügyileg ellenőrzött helyen, szakember által történjen, regionális vágóhidak üzemeltetésére szükség lenne Háromszéken” – mondta Orbán Miklós, az AgroSIC Társulás ügyvezetője.

disznovagas
Disznóvágás Háromszéken | Fotó: Kovács Zsolt

Tánczos Szabolcs, Barátos község polgármestere elmondta: a községben több fiatal szakember foglalkozik sertésvágással és feldolgozással, fontos, hogy legyen alkalom a tapasztalatcserére, Pakucs János mészárostól és Kiss György hentestől tanulhassanak. A vidéken a sertést többféleképpen, hagyományos receptek alapján dolgozzák fel, készítenek hurkát, kolbászt, kenőmájast, de a disznóvágás napján ebédre olyan friss húst sütnek, amely még hűtőben sem járt.

A képzésre a helyek száma korlátozott, jelentkezni az agrosic2017@gmail.com e-mail címen vagy a 0374 965 488-as telefonszámon lehet, naponta 8-16 óra között.