Jövő tanévtől csökken az iskolások tanóráinak száma, ám ez a döntés az öröm helyett csak újabb kérdéseket vet fel, és félő, hogy újabb káoszhoz vezet. Miközben egyértelmű, hogy a diákok túlterheltek, heti 30-36 órát töltenek az iskolapadban, a pedagógus szakszervezet máris hatalmas elbocsátási hullámmal riogat.

A Sláger Rádió által megszólaltatott szakértők szerint nem kizárt, hogy a törvénymódosítás gyakorlati alkalmazását elhalasztják, de mindenképpen csak úgy valósítható meg, ha párhuzamosan csökkentik a tananyagot és az elvárásokat!

Kiss Imre háromszéki főtanfelügyelő
Kiss Imre háromszéki főtanfelügyelő | Fotó: Kovács Zsolt

Mint arról beszámoltunk a szenátus döntő házként megszavazta a módosítást, amely szerint a jövő tanévtől az elemi osztályokban heti legtöbb 20 óra lehet, az 5-8 osztályban legtöbb 25 óra, a középiskolában pedig 30 óra lehet. Ez magyar tagozaton kiegészül heti négy-öt tanórával.

A szülők felháborítónak tartják, hogy például a román hetedikes gyerekek heti 31-33 órát töltenek az iskolában, a magyar diákok ennél is többet, napi hét- nyolc órát vannak iskolában, utána még egy-két órát foglalkoznak tanulással, házifeladat készítéssel.

Kiss Imre háromszéki főtanfelügyelő szerint a tananyagot kellene úgy csökkenteni, hogy tehermentesítsék a diákokat, hogy ne kimerülten, hanem feltöltődve menjenek haza és otthon ne kelljen még házi feladatokkal foglalkozzanak.