„Küzdeni kell, más út nincs”, fogalmazta meg az 1956-os forradalom és szabadságharcra való megemlékezésen Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint: „Ha választani kell a cselekvés és nem cselekvés között, mindig a cselekvést válasszuk, mert 1956 tanulsága az, hogy rövid távon ez sok áldozattal jár, de hosszú távon a cselekvőket igazolja a történelem!”

A sepsiszentgyörgyiek október 23-án, szerda este a Kónya Ádám Művelődési Ház udvarán lévő ’56-os emlékparkban gyűltek össze, ahol fáklyákat tartó cserkészek álltak díszőrséget, miközben a forradalmat idéző fotókat vetítettek.

'56-os megemlékezés Sepsiszentgyörgyön
’56-os megemlékezés Sepsiszentgyörgyön | Fotó: Kovács Zsolt

Antal Árpád polgármester felidézte, hogy a román nacionál-kommunizmus két ököllel ütötte az erdélyi magyarokat: személyes szabadságukat korlátozta, nemzeti identitásukat a véglegekig üldözte. Ilyen világ volt ‘56-ban Erdélyben, mondta a sepsiszentgyörgyi elöljáró. Hozzátette: „Bár azt mondhatnám, hogy a múlt szelleme nem kísért tovább, sajnos ezt ma 2019-ben sem mondhatjuk itt Erdélyben, Székelyföldön. A politikai rendszer változott, de Romániában a nacionalizmus él és virul, túlélte Ceaușescu-t!”

Antal Árpád beszédében rámutatott: a jelenlegi, Ceaușescu szellemét idéző rendszer megpróbálja kirakat-perekkel „lefejezni” a székelyföldi önkormányzatokat, ennek a közösség gyengítése, kivéreztetése, megfélemlítése a célja. „A közösség előtt akarnak hiteltelenné tenni, mert tudják, hogy ha a közösség mögöttünk van, hegyeket tudunk elmozdítani, és ettől félnek. Küzdeni kell, más út nincs!”, mondta Antal Árpád.

A sepsiszentgyörgyi ‘56-os megemlékezésen Tóth László Magyarország csíkszeredai főkonzulja kifejtette: „a 2010 után megfogalmazott nemzetpolitika, és ennek intézményrendszere azt mutatja, megfogadtuk 1956 tanításait. A magyar kormány többet fordított nemzetpolitikai célokra, mint bármikor korábban. Bizakodva tekintünk a jövőbe!”, fogalmazta meg a főkonzul.

Váncsa Árpád sepsiszentgyörgyi 56-os volt politikai fogoly beszédében az 1956 október 23-ai pesti történéseket idézte fel, majd áldást mondott Kovács István unitárius lelkész. A sepsiszentgyörgyi ‘56-os emlékparkban ünnepi műsort tartottak a Plugor Sándor Művészeti Líceum diákjai, a Cantus Firmus Vegyes Kar, a Magyar Férfidalárda és az Eufónia Ifjúsági Kamarakórus.

A koszorúzást követően a résztvevők az ‘56-os emlékparkból fáklyákkal vonultak át az Erzsébet parkba a kommunizmus áldozatai emlékére állított kopjafához, ahol a Vox Humana kamarakórus énekelt.