Idén tizedik éve, hogy a Caritas segélyszervezet mécsesekkel világítja meg egy-egy erdélyi település közterét, ahol minden meggyújtott gyertya jelképes sorsvállalást jelent a nélkülözőkkel. Az „Egymillió csillag a szegényekért” nevű szolidaritási akciót október 11-én, pénteken este Erdély tizenegy településén szervezik meg, ahol ismét felragyognak az együttérzés lángjai.

Idén gyertyákat gyújtanak Sepsiszentgyörgyön a főtéren; Bereckben a templomtéren; Marosvásárhelyen a Színház-téren; Csíkszeredában a Majláth Gusztáv Károly téren; Gyergyószentmiklóson a Művelődési Központ előtt; Székelyudvarhelyen a Dávid Ferenc téren (Bethlen negyedi park); Marosszentgyörgyön a Szent György téren; Szovátán; Gyergyóalfaluban október 18-án 17 órától az István pap téren és Petrozsényben a színház melletti parkban.

Gyertyagyújtás Sepsiszentgyörgy főterén
Gyertyagyújtás Sepsiszentgyörgy főterén | Fotó: Kovács Zsolt

A jótékonysági esemény mindenki számára lehetőséget nyújt, hogy egy gyertya meggyújtásával és pénzbeli adományával láthatóan is kifejezze: minden nehézség ellenére fontos számára a közösség és érdekli a nélkülözők sorsa! A Gyulafehérvári Caritas tavalyi hasonló akciójához egyházmegye szinten, több mint 3.600-an csatlakoztak és a helyszíneken elhelyezett perselyekben 32.626 lej gyűlt össze. Ezekből az adományokból mintegy 600 nehéz sorban élő család és egyedül élő idős személy részére állítottak össze élelmiszercsomagokat, ezzel is szebbé tették a karácsonyi ünnepeket.

A Caritas háromszéki fiókszervezetének tájékoztatása szerint Kovászna megyében Sepsiszentgyörgy főterén, illetve Bereckben a katolikus templom előtti téren, pénteken este 6 és 8 óra között lehet csatlakozni az akcióhoz. Háromszéken idén a felajánlott adományokat helyi szinten fogja felhasználni a szervezet a gondozásában lévők számára.

Gyertyagyújtás Sepsiszentgyörgy főterén
Gyertyagyújtás Sepsiszentgyörgy főterén | Fotó: Kovács Zsolt

Felhívják a figyelmet, hogy a Sepsiszentgyörgyön, a gyertyagyújtás és adománygyűjtés akciót megelőzően közös gondolkodásra és játékra is hívják a középiskolásokat és szüleiket. A Caritas helyi szervezetének munkatársai a hét elején „Egymillió gondolat a gondoskodásról” címmel olyan kis társasjátékot osztottak ki a diákközösségek számára, mely egészen péntekig, a hét minden napjára tartogat egy-egy feladatot. A megoldásokat, gondolatokat, történeteket a szervezet Facebook oldalára lehet üzenetként beküldeni vagy a mécsesekkel együtt péntek este a szolidaritási akció ideje, alatt a főtéren elhelyezni.

Az Egymillió csillag a szegényekért akció 1998-ban indult Franciaországból, ma már a Caritas Europa, a Caritas Internationalis és több ország Caritas szervezetei, köztük a romániai szervezetek is részt vesznek a szolidaritási akcióban. Ezzel szeretnék felhívni az emberek figyelmét a nehezebb körülmények között élő embertársaikra. Mutassuk meg, hogy nem vagyunk közömbösek a nehezebb sorsú embertársaink iránt! Együtt idén is segíthetünk!, hívja fel a figyelmet a Caritas.