A Háromszéki Közösségi Alapítvány (HKA) ötödik alakalommal szervezte meg a Civil Licit nevű adománygyűjtő akciót, amely révén a helyi vállalkozói társadalom bevonásával másfél óra alatt 21.800 lejt gyűjtött össze három közösségi projekt támogatására.

Civil Licit
Civil Licit a Háromszéki Közösségi Alapítvány szervezésében | Fotó: HKA

A Háromszéki Közösségi Alapítvány 2014-ben, Sepsiszentgyörgyön indította el, újszerű akcióját, amely szakított a korábbi adománygyűjtő módszerekkel és a Civil Licittel egy olyan társadalmi eseményt szervezett, ahol nem csak az adománygyűjtésen van a hangsúly, hanem az adományozók bevonásán a civilek közösségi projektjeibe, ez pedig erősíti a civil és vállalkozói szféra kapcsolatát. A civil szervezetek programjait ugyanis forráslehetőségekhez juttatja ám a támogató vállalkozókban is növeli a felelősséget, hiszen az egész folyamatot végigkövetik a forrásgyűjtéstől a projekt megvalósulásáig. Az eseményen civil szervezetek vezetői tíz percben bemutatták projektjüket, az összegyűlt támogatók kérdéseket tehettek fel, majd elkezdődött a licit és aki egy-egy projektre a legtöbb pénzt adományozta, az elnyerte a főtámogatói státuszt is.

Berecki Kinga
Bereczki Kinga a Háromszéki Közösségi Alapítvány igazgatója a Civil Liciten | Fotó: HKA

A Háromszéki Közösségi Alapítvány igazgatója, Berecki Kinga rámutatott: sikerrel zárult a Sepsiszentgyörgyön ötödik alkalommal megszervezett Civil Licit, hiszen húsz résztvevő és támogató lelkes hozzájárulásával 21 800 lej gyűlt össze másfél óra alatt három közösségi projektre. A Vöröskereszt karácsonyi projektjének megvalósítására 8700 lejt adományoztak, az esemény főtámogatója – aki a legtöbb pénzzel támogatta a programot – Bakk Vitális Kinga, a kézdivásárhelyi Zarah Moden készruhagyár vezetője. A HKA – Nem térkép e táj című programjára – amely 24 háromszéki osztályközösség, 1600 gyerek, honismereti kirándulásait finanszírozza -, 6500 lejt sikerült összegyűjteni, ennek a programnak a főtámogatója Fleckhammer Otto a HKA elnöke. A HKA – Taposó projektjének célja, hogy a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium és Mikes Kelemen Líceum udvarát színesebbé tegyék, a tanulók örömére, erre 6000 lej gyűlt össze, a főtámogató pedig Ördög Csaba, az Ördög kft. vezetője.

A 2010-ben helyi vállalkozók és civilszervezeti vezetők által létrehozott Háromszéki Közösségi Alapítvány az elmúlt években számos forrásgyűjtő akciója révén több mint egymillió lejt fektetett a közösségbe.