Ezen a héten mintegy 500 katonai erő „szállja meg” Székelyföldet a „Concordia-19nevű hadgyakorlat részeként. A nagy méretű katonai akcióban a Honvédelmi Minisztérium, a Külügyminisztérium, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI), a Védelmi és Őrszolgálat (SPP), illetve a Különleges Távközlési Szolgálat (STS) alakulatai közösen gyakorolják és tanulják, hogyan kell megvédeni az országot egy esetleges hibrid háborúban.

Ezen a héten alacsonyan szállnak a repülők Székelyföldön, figyelmeztet a sepsiszentgyörgyi önkormányzat, amely arról tájékoztat, hogy a katonai gyakorlat részeként hétfőtől egy hétig, –október 7 és 13 között – alacsony repülési magasságban, alig 300 méteren is fognak szállni a Spartan és Sólyom típusú repülőgépekkel a Gyergyószentmiklós–Csíkszereda–Sepsiszentgyörgy–Székelyudvarhely útvonalon. A hadgyakorlat Hargita és Kovászna megyékben és Bukarestben zajlik, legfőbb mozzanatát Csíkszeredában tartják, ahol a fiktív forgatókönyv szerint egy kibernetikai következtében felrobban egy sörgyár, ami áldozatokat követelő vegyi szennyeződést okoz.

katonai hadgyakorlat
Katonai hadgyakorlat | Fotó: Agerpres

A hétfőn kezdődő hadgyakorlatot megelőzően Marian Botea dandártábornok, a hadsereg vezérkari főnökségének hadműveleti vezetője kifejtette: a katonai erők intézményközi együttműködését fejlesztik ezzel az akcióval, ugyanakkor kötelességük felkészülni egy hibrid támadásra, hiszen érzékelik és monitorizálják az orosz propagandát. A dandártábornok szerint a hadgyakorlat helyszínéül azért választották Kovászna és Hargita megyéket, mert jó az együttműködésük a helyi intézményekkel.

A hibrid hadviselésben a reguláris és irreguláris hadviselési formák egy hadszíntéren történő kombinált alkalmazására kerül sor, amit a különböző bűnözői tevékenységek, terrorista akciók és a kibertérben folytatott műveletek egészítenek ki. A támadó egy integrált műveleti terv mentén a megtámadott állam politikai, katonai, gazdasági, társadalmi, információs és infrastrukturális rendszereinek kritikus gyengeségeit veszi célba.

Kovászna megyében a mostani hadgyakorlatot megelőzően, már a múlt héten is sor került hasonló akcióra. Akkor ugyanis a bukaresti csendőrség foglalta el álcázott terepjárókkal, sátrakkal, 360 fokos térfigyelő kamerával és román zászlókkal a maksai Óriáspince-tetőt és az oda berendezett műveleti „fészekből” vezényeltek le egy nagyszabású csendőrségi gyakorlatot.