Izzasztónak ígérkezik az augusztus egyes vállalkozók számára. A következő időszakban adó és munkaügyi ellenőrök közös csoportjai keresik meg a vállalkozásokat, ezzel az átfogó ellenőrző akcióval próbálják felszámolni az adócsalást és a feketemunkát. Azok a cégek, amelyek még nem használják az elektronikus kasszagépeket biztosan számíthatnak ellenőrök érkezésére.

Édler András a háromszéki Kereskedelmi és Iparkamara elnöke ennek kapcsán úgy véli: az augusztusban zajló ellenőrző akciót nem az ésszerűség, hanem a kényszerítő körülmények hatására lépi meg a kormány. A háromszéki gazdasági szakember szerint látszik, hogy nagy baj van, egyre mélyül az államháztartás hiánya, és most ezt próbálják minden eszközzel csökkenteni. „Újra a vállalkozókon próbálják elverni a port, vagy annak egy részét. Vélt vagy valós okokra hivatkozva bírságolják őket, és tőlük hajtanak be pénzt”- mondta a kereskedelmi kamara elnöke.

Édler András a kereskedelmi kamara elnöke | Fotó: Kocsis B János

Édler András szerint a kormány egyes intézkedéseivel egyet lehet érteni: azzal, hogy megadózzák az egészségtelen italokat, növelik a cigaretta jövedéki adóját, vagy karcsúsítják az államapparátust, ám ezekkel nem kellene addig várni, amikor már a „szakadék szélén állunk”. A gazdasági szakértő úgy véli: elsősorban az államapparátus csökkentése indokolt, hiszen az túlméretezett, rengeteg pénzt emészt fel. „Az országban hozzávetőleg négymillió alkalmazott dolgozik, és közülük 1,2 millió a közszférában. Rájuk is szükség van, de nem ilyen mértékben, hiszen ezek az intézmények nem termelnek, csak koordinálnak és viszik a pénzt”- véli a háromszéki vállalkozói képviselet elnöke.