Ilyen is van: a háromszéki Előpatak község önkormányzata egyöntetűen megszavazta, a Románia és Moldva Köztársaság egyesüléséről szóló szimbolikus nyilatkozatot. A döntésről a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Kovászna megyei szervezete számol be közleményében, amelyben úgy fogalmaznak, a nyilatkozat bár szimbolikus, a két országban élő románok óhaját tükrözi.

Ezt vajon megtámadja a prefektúra?

A tervezetet az előpataki liberális önkormányzati képviselő, Marian-Lucian Baciu- Andrei kezdeményezte, aki azzal érvelt elfogadása mellett, hogy a romániai és a besszarábiai románokat összeköti a nyelv, a kultúra, a vallás és a történelem. Korábban több romániai önkormányzat szavazott meg hasonló dokumentumot, például Buzău, Brassó, Lugos városok önkormányzatai, Prahova és Temes megyék közgyűlései. A nyilatkozatban kérik a bukaresti és a chisinaui parlamenttől a két ország egyesülését elősegítő törvények meghozatalát.

Ezt ugyanis korábban megtámadták!

Mint ismeretes korábban a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) felhívására 63 önkormányzat fogadott el határozatot, hogy a Székelyföld nevű közigazgatási egységbe akarnak tartozni, ezeket mind megtámadták a prefektusok, és a bíróságok arra hivatkozva érvénytelenítették, hogy az önkormányzatok túllépték a hatáskörüket.