Háromszéken a szavazópolgárok alig 8,51 százaléka járult urnákhoz a hétvégén, a hagyományos családmodell meghatározásáról szóló népszavazáson. A részvétel tekintetében Kovászna megye az országos utolsó, vagyis a háromszéki emberek nagy többségét nem érdekelte a népszavazás témája.

A Kovászna megyei Választási Bizottság adatai szerint szombaton és vasárnap összesen 15.546 személy adta le szavazatát, közülük 2676-an pótlistán szavaztak, tehát nem lakóhelyükön adták le voksukat. A Háromszéken szavazók 90,69 százaléka azaz 14.099 személy „igen-elvoksolt, azaz támogatta, hogy alkotmányba foglalják, hogy a család egy férfi és egy nő szabad akaratából létrejött házasságon alapul. Kovászna megyében a népszavazáson résztvevők 7,54 százaléka vagyis 1172 személy „nem-elvoksolt, 275 szavazólapot érvénytelennek minősítettek.

Háromszéken nem szavazott a nép | Illusztráció

Háromszéken jóval az országos átlagnál többen szavaztak a Dobollóhoz tartozó Márkoson, ahol a polgárok 54,21 század százaléka leadta voksát. Magas volt a részvétel Kovásznán a városi klubban berendezett szavazókörzetben, ahol 494 személy voksolt, de közülük 418-an a háromszéki fürdővárosban tartózkodó turisták voltak. Harminc százaléknál magasabb részvételt rögzítettek még Saramáson, Márkosréten, Uzonfüzesen és Zabratón.

Háromszéken legkevesebben Lécfalván adták le voksukat, ahol az 517 szavazópolgárból mindössze 10en járultak urnákhoz. További 11 Kovászna megyei településen 3 százalék alatt volt a népszavazáson való részvételi arány. Háromszéken a referendum két napja alatt nem jegyeztek egyetlen választási incidenst sem.