Országos szinten átfogó ellenőrző akció kezdődött az afrikai sertéspestis járvány terjedésének megfékezése érdekében. Mától (hétfőtől) csak Kovászna megyében 200 mezőgazdasági farmot és állattenyésztőt ellenőriznek le, tájékoztatott Sikó Barabási Sándor. A háromszéki Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság vezetője szerint országos szinten a mezőgazdasági termelőknél és állattenyésztőknél vizsgálják, hogy betartják-e az biztonságos állattartásra vonatkozó előírásokat.

afrikai sertéspestis
Őrkő negyed | Fotó: Kovács Zsolt

A háromszéki főállatorvos rámutatott, aggasztó mértékben terjed az országban az afrikai sertéspestis, jelenleg húsz megye 140 településén mutattak ki 416 fertőzés-gócpontot. Négy másik megyében csak a vaddisznók fertőzöttek. Mint arról beszámoltunk Háromszéken idén februárban a sepsiszentgyörgyi Őrkő negyedben és a szomszédos Sepsiköröspatakon azonosítottak afrikai sertéspestissel fertőzött disznókat, ezért kényszervágásokat rendeltek el és 140 sertés levágását követően, áprilisra sikerült megszüntetni a fertőzés gócpontokat.

Leölték a disznókat az Őrkő negyedben | Fotó: Kovács Zsolt

Országos szinten az elmúlt időszakban összesen 372.325 beteg sertést pusztították el, 1660 esetben vaddisznók betegedtek meg. A Kovászna megyei főállatorvos szerint a ma (hétfőn) kezdődött átfogó ellenőrző akció során elsősorban a törvénytelen sertés- tenyésztést és forgalmazást próbálják teljesen felszámolni. Ezért ellenőrzik a közutakon az állat- szállítást, vizsgálják az esztenákat, nyári ideiglenes állattartó helyeket, ahol tilos disznót nevelni.