Sok munkanélküli orvosi igazolások beszerzésével próbálja visszautasítani a számára nemkívánatos állást, hogy megtarthassa a szociális segélyét, mutatott rá sajtótájékoztatón Kelemen Tibor.

A Kovászna megyei Munkaerő Ügynökség vezetője szerint gond az, hogy a törvény nem világos, mivel az orvosi igazolásban nem minden esetben írják azt, hogy az illető munkaképes (apt de muncă) hanem azt vezetik rá, hogy egészséges (clinic sănătos). Emiatt a munkaerő ügynökség és az orvosi kamara is azt javasolja, hogy a törvényben tisztázzák a fogalmakat.

A Kovászna megyei Háziorvosok Egyesületének elnöke, Lucia Seres a Sláger Rádió érdeklődésére elmondta: arra hívja fel orvos kollégái figyelmét, hogy ne engedjenek a hozzájuk fordulók nyomásának mert okirat hamisításnak minősül, ha olyan igazolást állítanak ki, amelynek nincs valós alapja.

Rámutatott: a munkaképtelenséget vagy munkaorvos vagy egy szakbizottság állapíthatja meg. Lucia Seres szerint módosítani kellene a vonatkozó jogszabályt mert nem a háziorvosok kellene kiállítsák a munkára való alkalmasságra vonatkozó igazolásokat.