Kovászna megyében a magas, 4,5 százalékos munkanélküliségi mutató ellenére egyes ágazatokban több száz állást hirdetnek, mutatott rá Ráduly István. A prefektus szerint lenne hely dolgozni, ezért nem pálya, hogy sok munkaképes fiatal otthon ül, és munkanélküli vagy szociális segélyből tengeti az életét, másrészt nem elfogadható, hogy sokan felveszik az állami segélyeket és emellett feketén dolgoznak.

A kormánybiztos által összegyűjtött munkaerőpiaci adatok szerint a Kovászna megyei vendéglátóiparban közel 600 állásajánlat van, az építőiparban közel 450 állás üres, a konfekcióiparban 222-, az élelmiszeriparban 200-, míg a háromszéki hulladékgazdálkodási ágazatban közel 100 személynek ajánlanak munkát. Ráduly István szerint nem elfogadható, hogy a feketén, olcsón dolgozók miatt cégek és vállalkozói engedéllyel rendelkező magánszemélyek (PFA) kerülnek hátrányos helyzetbe.

Ráduly István prefektus
Ráduly István prefektus | Fotó: Erdély András

Példaként említette, hogy egy sírkő faragó vállalkozó fordult hozzá panasszal, hogy miközben ő hivatalosan dolgozik, adót fizet és betartja a törvényes kötelezettségeit, rontja az üzletét, hogy egyesek feketén vállalnak sírkő készítést. Hasonlóképpen az sem elfogadható, ha valaki engedély nélkül például catering szolgáltatást végez miközben a hivatalosan bejegyzett vendéglátóipari vállalkozásoknak számos hatósági feltételnek kell megfelelniük.

Ráduly István felszólította az összes érintett hatóságot, hogy fokozzák az ellenőrzéseket és menjenek olyan helyekre, ahol van arról információ, hogy engedély nélküli gazdasági tevékenység zajlik.