Indiából vagy Pakisztánból hoznának munkavállalókat egyes munkaerőhiánnyal küzdő háromszéki vállalkozók, mondta szerdai sajtótájékoztatón Kelemen Tibor. A Kovászna Megyei Munkaerő Ügynökség igazgatója szerint ilyen esetben az ügynökség kell kiállítson egy igazolást, hogy a meghirdetett munkakörre helyben nem találnak munkavállalót, és ekkor tudják az idegenrendészeti hivatalnál kiváltani a munkavállalási engedélyt a nem unióból érkezők számára.

Legutóbb egy felső-háromszéki faluban működő pékség kért ilyen igazolást, hat szakképzetlen személyt alkalmaznának Ázsiából. Kelemen Tibor szerint az igazolást kiállítják, mert az általuk odairányított helybeli munkanélküliek visszautasították az állást, azt is kockáztatva, hogy elveszítik a munkanélküli, vagy a szociális segélyüket.

Kelemen Tibor a Munkaerő Ügynökség vezetője | Fotó: Kovács Zsolt

Ebben a hónapban már 81 személy veszítette el Háromszéken a segélyt, mert állásajánlatot utasított visza. Ők egy évig nem jogosultak állami támogatásra – részletezte az igazgató. Hozzátette, Háromszéken cégvezetői állásokra is keresnek szakképzett munkaerőt Indiából és Pakisztánból.

Az építkezésben, a fafeldolgozásban is gondot jelent az alkalmazás, annak ellenére, hogy a vállalkozók egyre több kedvezményt biztosítanak: “vállalják, hogy saját gépkocsival fuvarozzák a munkásaikat, reggel kávéval várják őket, azt is tudják, ki mennyi cukorral szereti, este a munkaidő lejárta után sörrel kínálják, és ilyen körülmények között is folyamatosan munkaerőhiánnyal küzdenek”, mondta Kelemen Tibor.