A magántulajdonban lévő kirándulóhelyeken nehéz alkalmazni a hetedik éve érvényben lévő, piknikezést szabályzó törvényt. Ez ugyanis az írja elő, hogy az önkormányzatok piknikező helyeket kell kialakítsanak, ám nem ruházhatnak be, ha magántulajdonban van az erdő, a folyó vagy tópart, ahová járnak kirándulni az emberek.

Ilyen a helyzet a Sepsiszentgyörgyöt övező erdők mentén, ahová évtizedek óta járnak a városlakók sőt a szomszédos Brassó megyéből is érkeznek. Ezek az erdőmenti helyek ugyanis közbirtokossági tulajdonban vannak. Csákány László a Görgő-Szemerja Közbirtokosság elnöke a Sláger Rádiónak elmondta: tulajdonosként nincs eszköze, hogy fellépjen a szemetelő vagy hangoskodó kempingezők ellen, hiszen nem áll jogában bírságolni. Úgy látja a hatóságok legtöbb esetben elnézőek. Hasonló tapasztalatai vannak az erdőben terepmotorozókkal, kvadozókkal is, mert bár ezt tiltja a törvény, de betartását nem felügyeli senki.

Szemtelen kirándulók a besenyői tó partján!

Hasonló a helyzet a Besenyői-tó partján, ahol évek óta gondot jelent, hogy a vadkempingezők gépkocsikból bőgetik a zenét. A napokban egy sepsiszentgyörgyi román férfi írt blogbejegyzést, amelyben arról számolt be, hogy kajakozni ment a családjával a besenyői tóhoz. Ott azzal szembesült, hogy hangosan szólt a manele, üvöltöztek a kirándulók.

„Szemmel láthatóan mindenkit zavart a magatartásuk, de senki nem mert szólni, attól tartva, hogy etnikai problémaként értelmezhetik”– írja a román férfi. „Oda jutottunk, hogy már nem büntetik a szemtelenséget, mert a parasztok otthon vannak a hazájukban”- olvasható a blogon.

Deszke János Maksa polgármestere a Sláger Rádiónak elmondta: a Besenyői tó partjának nagyobb része magántulajdonban van, így a község vezetése nem tud fellépni a rendbontók ellen. Lucian Cândea a Kovászna Megyei Környezetőrség vezetője szerint a csendőrség, a helyi rendőrség is ellenőrizhet a kirándulóhelyeken, de elsősorban a kirándulók kellene betartsák a szabályokat.

Hadnagy István a sepsiszentgyörgyi helyi rendőrség vezetője a Sláger Rádiónak elmondta: hétvégeken a kedvelt kirándulóhelyeken járőröznek, figyelmeztetik a kirándulókat, hogy ne szemeteljenek, ne hangoskodjanak. Ezt akkor is megteszik, ha a kirándulóhely magánterületen van.