Míg a gyerekek ujjongva fogadták a nyári vakációt, addig a szülők többségének fejtörést okoz, hogy megszervezzék csemetéik rengeteg szabadidejét. Mára viszont a lehetőségeknek csak a képzelet és legtöbb esetben a pénztárca szab határt. Háromszéken is évről évre gazdagabb a nyári nappali foglalkoztató vagy hetes táborok kínálata, de ha a térségben szeretné táboroztatni gyerekét akkor a www.taborok.ro honlapon is rengeteg ajánlatot talál.

A Sláger Rádió által megkérdezett szülők többsége azt mondta, hogy gyerekeik a tanítónők vagy osztályfőnökök által szervezett táborokban indítják a vakációt, ezeket többnyire a térség valamely panziójában szervezik az osztályok számára. „Emellett még egy-két hetet kipipálhatunk a családi nyaralással így még két hónapnyi programot kell kitaláljunk”, mondta érdeklődésünkre egy sepsiszentgyörgyi édesanya.

Tanösvény a zabolai Csipkésben

Háromszéki oktatási intézmények és civil szervezetek számos táborozási lehetőséget kínálnak idén is. A sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola az általa működtetett zabolai és kommandói táborhelyeken számos tematikus programot kínál, amelyek közt mindenki megtalálhatja kedvencét, hiszen zene, néptánc és fotózás is várja a fiatalokat. A népiskola tanárai nyári oktatásról is gondoskodnak, ugyanakkor a táborok keretében teljes körű ellátást is biztosítanak, hozzáférhető áron, számolt be Gáj Nándor. A sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola vezetője szerint céljuk, hogy a táborainkban jól képzett táborvezetők segítségével egyfajta iskolán kívüli tanulási lehetőséget is nyújtsanak a kikapcsolódás mellett, olyan áron, hogy minél több család számára elérhető legyen.

Zene, néptánc és népzene, fényképész, illetve rajztáborok a zabolai Csipkésben

Néhány eseményre, mint például az Osonó Színházműhellyel közösen szervezett drámatáborra már minden hely elkelt, de van még lehetőség más táborokba beiratozni, mondta Gáj Nándor, aki szerint június 24 és 28 között Szabó József vezetésével zongora és billentyűs hangszerekre kiélezett tábort szerveznek a zabolai Csipkésben. Ezt követően július 1 és 6-a között néptánctáborra kerül sor István Ildikó vezetésével, illetve ugyanebben az időpontban Szász Fábián József vezetésével amatőr fényképésztábor is zajlik. Nagy Adél július 8-13. között bonyolít le hagyományőrző kézműves foglalkozást (nemezelés, jurtakészítés), augusztus 19-24. között Bíró Melinda vezetésével rajztábor zajlik, augusztus 26-30. között pedig népzenei, illetve néptánc táborra kerül sor, Mihály Pál vezetésével ugyancsak a zabolai Csipkésben. A szabad helyekről érdeklődni, illetve a részvételi szándékot jelezni a 0267351560-as telefonszámon, illetve az office@artecovasna.ro címen lehet.

A zabolai Csipkés tábor

Improvizációs jazz-táborba várják a zenészeket

Idén csemege haladó zenészek számára az improvizációs jazz tábor, amelyre augusztus 5-10. között Kommandón kerül sor. A sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola által első ízben szervezett zenei táborba bármely tapasztaltabb zenészt várnak az egész országból, mutatott rá Gáj Nándor, aki szerint számos, neves mentort sikerült bekapcsolni a tárborba, így az énekesekkel Koszorús Krisztina „Koszika” foglalkozik, a gitárosokkal Szász Csaba a Koszika&The Hotshots zenekar tagja irányítja, zongorát Orosz Pál József a hazai Andra zenekar tagja tanítja, a fúvósokat Éltes Áron a Koszika& The Hotshots zenekar szaxofonosa tanítja, a basszusgitárosokkal Kerezsi Csongor a hazai Taxi együttes tagja foglalkozik, míg a dobosokat Pál Gábor a Popas Band ütőse irányítja. A táborozók és mentoraik esténként együtt öröm-zenélnek. A kommandói improvizációs jazz táborba július 1-ig lehet jelentkezni részleteket ITT találnak.

Tízéves a Napsugi gyerektábor

A háromszéki gyerekek körében rendkívül népszerű a Sport All Klub által szervezett Napsugi – Napközis Kaland és Élménytábor, ahol pedagógusok irányításával minden nap mást csinálnak a résztvevők. Ezt a tábort két turnusban szervezik, azaz július 8 és 12, illetve július 15 és 19 között és mindkettő különbözik egymástól, azért is, hogy akik mindkét táborba beíratják gyereküket azoknak ne tűnjön egyhangúnak. Vannak viszont állandó programok, így lesz lovaglás, rekreációs foglalkozás, kalandpark látogatás Brassóban, úszás oktatás, vízi-játékok, vetélkedők. A tábor lényege, hogy minden nap más és más helyeket, foglalkozásokon vesznek részt a gyerekek. Részletek a www.napsugi.ro oldalon.

Tábortűz

Gyermek visszavadító lovastáborok!

Nem csak háromszéki, hanem egész Erdély területéről és külföldről is számos gyerek érkezik a Vargyas-szorosban található Karácsony-gátja Lovastanyára, ahol ugyancsak több turnusban szervezik a „Gyermek visszavadító lovastáborokat”. A tábor célja, hogy a gyerekek a számítógép virtuális világából visszaszokjanak a természet adta körülményekhez. A lovaglás mellett lehetőségük lesz sziklamászásra, barlangászásra és túrázásra is. Ezek a programok és a gyakran nem mindennapi kihívásokat rejtő környezet felejthetetlen élményt nyújtanak a táborozók számára. A táborozásra az egész nyári vakáció ideje alatt lehetőség van, hiszen júniustól – szeptemberig összesen hét lovastábort, illetve három sziklamászó tábort szervez Gajzágó Áron, akinél érdeklődni és iratkozni a +40743987405 -as telefonszámon lehet.