Az államtól érkező pénzbeli támogatásért és az egészségbiztosításért is megéri a frissen végzett diákoknak és egyetemistáknak, hogy ebben az időszakban munkanélküliként regisztrálják magukat a megyei Munkaerő Elhelyezési Ügynökségnél (AJOFM). Kelemen Tibor a Kovászna megyei Munkaerő Ügynökség vezetője arra biztatja az idei friss végzősöket, hogy mihamarabb kérjék felvételüket az állástalanok nyilvántartásába, mivel ez a feltétele annak, hogy megkapják a havi 250 lejes munkanélküli segélyt, illetve az 1500 lejes támogatást, ha állást is találnak. Emellett az alkalmazójuk is jogosult havi 2250 lejes alkalmazási támogatáshoz, amennyiben ez a Munkaerő Ügynökségek költségvetési kerete még megengedi.

Kelemen Tibor felhívja a friss végzett diákok és egyetemisták figyelmét, hogy törvény szerint amint befejezték a középiskolát vagy egyetemet és 60 napon belül – tehát a líceumi végzősök esetében legkésőbb július 30ig – munkanélküliként regisztrálnak, jogosultak a havi 250 lejes munkanélküliségi segélyre, és az ezzel járó egészségbiztosításra, ami fontos szempont lehet, hiszen az iskolapadból kikerülve a fiatalok biztosítás nélkül maradnak, így baj esetén nem fedezett az orvosi ellátásuk. Az igazgató hozzátette: a szakiskolát végzetteknek a szakmai gyakorlatuk miatt-, a bukott diákoknak pedig a sikeres évzárásukat követően kezdődik a 60 napos határidő, ugyanakkor a munkanélküli státuszhoz való jog elnyeréséhez nem szükséges diplomát is szerezni, csak a tanulmányok befejezését igazoló dokumentumra van szükség.

Kelemen Tibor a Munkaerő Ügynökség vezetője | Fotó: Kovács Zsolt

Kelemen Tibor arra is felhívja az érintettek figyelmét, hogy 1500 lejes munkába állási támogatást is kaphatnak azok a frissen végzettek, akik regisztráltak munkanélküliként de 60 napon belül munkahelyet is találnak. A pénzt két részletben folyósítják, az összeg felét a munkába álláskor kapja meg, a másik felét pedig akkor, ha egy évig dolgozott. Ugyanakkor a munkaadókat is ösztönzik, hogy pályakezdőket foglalkoztassanak, hiszen egy évig, havi 2250 lejt kaphatnak minden friss végzős foglalkoztatása esetén.

A munkaügyi szakember szerint idén Háromszéken több mint ezer középiskolás diák fejezte be tanulmányait, közülük 590-en Sepsiszentgyörgyön végeztek. Tapasztalatok szerint nem mindannyian szoktak munkanélküliként regisztrálni, egy részük már az iskolapadból kikerülve munkahelyet talál és nem veszi igénybe az állami támogatási lehetőséget, mások pedig egyetemre készülnek ezért nem regisztrálnak.

Kelemen Tibor szerint nyári idénymunkákra is lesz lehetőség. Tapasztalatok szerint a munkaadók a vakáció kezdete után jelzik, hogy milyen munkakörökbe, hány fiatalt szeretnének idénymunkára foglalkoztatni. Ezekre általában a regisztrált munkanélkülieket ajánlják. Az igazgató felhívta a munkaadók figyelmét, hogy ha nyári idénymunkákra szeretnének diákokat foglalkoztatni, ajánlatukat juttassák el a megyei Munkaerő Ügynökséghez.