Az oktatási minisztérium csapdát rejtett a magyar diákoknak a kilencedik osztályba való iratkozási űrlapokba. A magyar nyolcadikosoknak idén lehetőségük van a felvételi űrlapon való bejelöléssel kérni, hogy a felvételi média kiszámításában ne vegyék figyelembe az anyanyelvi vizsgán elért jegyet.

Ez azonban azt a csapdát rejti, hogy aki nem kéri a magyar nyelvből szerzett jegyének figyelembe vételét, az nem felvételizhet magyar tannyelvű kilencedik osztályba, hívja fel a figyelmet a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ).

Kiss Imre háromszéki főtanfelügyelő | Fotó: Kovács Zsolt

Kiss Imre Kovászna megyei főtanfelügyelő a Sláger Rádiónak elmondta: a nyolcadikos diákoknak tudniuk kell a módosításról, hogy kérhetik ugyan az űrlapon, hogy ne vegyék figyelembe a magyar irodalomból elért jegyet, viszont azt is tudatosítaniuk kell, hogy ez esetben nem felvételizhetnek magyar tannyelvű osztályokba”.

A háromszéki főtanfelügyelő szerint felhívják az iskolaigazgatók figyelmét a felvételi űrlapon szereplő módosításra, ők intézkednek, hogy osztályfőnökök tájékoztassák erről a diákokat és a szülőket.

Illusztráció: Parenttoolkit

Kiss Imre rámutatott: akkor lenne értelme az anyanyelvi vizsgán elért jegy figyelmen kívül hagyásának, ha az rontaná a diák felvételi átlagát és a bejutási esélyeit. A sok éves tapasztalat viszont azt mutatja, hogy a magyar nyelv és irodalom vizsgán kapják a diákok a legjobb jegyet, tehát értelmetlen, hogy kérjék ennek a figyelmen kívül hagyását.

Ugyanakkor tudniuk kell erről a lehetőségről, de a következményekről is, hiszen aki bejelöli, hogy ne vegyék figyelembe a magyar jegyét, annak az osztályokba való elosztás során, a számítógép átugorhatja a kisebbségi osztályok kódszámait, tehát nem kerülhetnek magyar tannyelvű kilencedik osztályba.