Az eső ellenére több ezren vettek részt hétvégén az oltszemi Mikó kastélyban szervezett Transylvanian Barbeque Fesztiválon. Az autentikus amerikai gasztro-kultúrát népszerűsítő háromnapos rendezvény két részből állt, a Kansas City Barbecue Society (KCBS) hivatalos versenynaptárába Romániából elsőként bekerült versenyből, és a gyerekfoglalkozásokat, gasztronómiai különlegességeket, koncerteket kínáló fesztiválból.

Sárban is fesztiváloztak a háromszékiek | Fotó: Kovács Zsolt

Pénteken a kitartó eső miatt kevesebben mentek Oltszemre, ám szombaton délutánra kisütött a nap, és bár helyenként nagy volt a sár, ez a közönséget nem riasztotta el. Vasárnap már szép időben lehetett fesztiválozni. A szervezők szerint többezer látogató fordult meg az eseményen, ahová tömegeket vonzott a Taxi zenekar, a Republic, Bojtorján és Zanzibár együttesek koncertje is, de a legkisebbek is tartalmas foglalkozásokon vehettek részt.

A látogatóg is megkóstolhatták a finom falatokat | Fotó: Kovács Zsolt

A BBQ versenyben 8 ország 17 csapata méretkezett meg, ők szombaton kezdtek sütni és vasárnap kellett bemutassák a zsűrinek a csirkéből, sertésoldalasból, sertéslapockából, marhaszegyből, illetve csülökből és szarvascombból készült barbecue-készítményeket. Minden kategóriát külön díjaztak, de összesítettben a hollandiai IQ BBQ csapat nyerte az 1500 eurós fődíjat, másodikként az angliai Uncle Tony’s Cockney Q nevű csapat nyerte az 1000 eurós díjat, míg harmadikként a németországi White Squirrel nevű csapatot díjazták. A hazai bbq csapatok közül a szovátai Food’venture nevű csapat bizonyult a legjobbnak, ők egy amerikai barbeque versenyen való részvételi lehetőséget nyertek.

A szovátai vadászokból álló csapat amerikai versenyzési lehetőséget nyert | Fotó: Kovács Zsolt

Vasárnap délután a kész ételeket a közönség is megkóstolhatta. Grüman Róbert a szervező Kovászna Megye Tanácsa alelnöke a Sláger Rádiónak elmondta: a céljuk az, hogy bevonják az oltszemi Mikó-kastélyt a turisztikai körforgásba, az első teszt jól sikerült, további rendezvényeket terveznek a helyszínen.

A sepsiszentgyörgyi Bertis BBQ csapata készítette a legfinomabb szarvast csülökkel | Fotó: Kovács Zsolt

A BBQ verseny kategóriáinak győztesei: 

Mystery box, azaz meglepetés kategóriában a versenyzők csülökből és szarvashúsból dolgoztak.
I. A sepsiszentgyörgyi BBQ Bertis Family
II. A hollandiai Masters of Fire
III: a magyarországi Bodrog smoker BBQ

A csirke kategória:
I. szovátai Food’venture
II. székelyudvarhelyi Bobo’s BBQ
III. hollandiai Pure BBQ

Sertésoldalas kategória:
I. németországi White Squirrel BBQ
II. amerikai Hot WACHULA’S
III. BBQ Suncity Szeged

Sertéslapocka kategória:
I. hollandiai Masters of fire
II. hollandiai IQ BBQ
III. angliai Uncle Tony’s Cockney Q

Marhaszegy kategória:
I. hollandiai IQ BBQ
II. a hollandiai Masters of fire
III. angliai Uncle Tony’s Cockney Q