Közösségi ünnep lesz a barbecue fesztivál Oltszemen. Gasztronómiai különlegességeket, gyerekfoglalkozásokat, élő főzőműsorokat, lovashintózást, állatsimogatót és koncerteket kínál a pénteken kezdődő és vasárnapig tartó Transylvanian Barbeque Fesztivál az oltszemi Mikó-kastély udvarán.

Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke szerint az egyre nagyobb teret hódító autentikus amerikai gasztrokultúrát népszerűsítő megmérettetés jó alkalom arra, hogy Háromszékre irányítsák a barbecue rajongók figyelmét.

Petra Rebenstorf, a Kansas City Barbecue Society képviselője is értékeli a versenyben résztvevő 8 ország 17 csapatának munkáját. A barbeque készítményeket szigorú szempontok szerint értékelik, többek között azok kinézete, illata, és puhasága alapján a csirke, sertésoldalas, sertéslapocka, marhaszegy és a mystery box (meglepetés) versenykategóriákban. Matt Barber, az amerikai Hot Wachula’s csapat képviselője a világ több országában jeleskedett barbecue-versenyeken, de még soha nem versenyzett kastélyudvaron.

A fesztiválon Radu Zărnescu séf élő főzőműsorát is láthatják. A kicsiket egész napos gyerekfoglalkozás és koncert várja, a Mesehetes, Karaván, valamint az Új Bojtorján együttesek lépnek fel, a felnőtteket péntek este a 4S Street és a Pince Band, szombaton este a Taxi zenekar és a Republic, majd vasárnap a Bojtorján és Zanzibár formációk szórakoztatják.

Az autóval érkezők számára egy 500 járművet befogadni képes parkoló áll rendelkezésre. Sepsiszentgyörgyről a Lábas Ház elől és a söröző melletti megállóból autóbuszok is indulnak szombaton és vasárnap 11 és 20 óra között, másfél óránként. A buszjegy ára 4 lej és az autóbusz sofőrtől lehet megvásárolni.