Az oltszemi Mikó Kastély ad otthont május 17 és 19-e között a Transylvanian BBQ Fesztiválnak, amely az országban elsőként bekerült a Kansas City Barbeque Society (KCBS) hivatalos versenynaptárába is. Ennek köszönhetően idén 8 országból 19 barbecue készítő csapat iratkozott be a versenybe, számolt be a Sláger Rádiónak Grüman Róbert a társszervező, háromszéki önkormányzat alelnöke.

Fesztiválosra hangolják a rendezvényt

Háromszéken tavaly első alkalommal szerveztek BBQ Fesztivált, amikor Sepsiszentgyörgy főtere adott otthont a rendezvénynek és többnyire helyi vagy magyarországi csapatok mérték össze barbecue készítő tudásukat, illetve az odalátogatók BBQ különlegességeket kóstolhattak. Idén azonban szintet lép ez a rendezvény, amelyet egyrészt kiköltöztetnek az oltszemi Mikó Kastélyba, illetve bővítik és fesztiválosabbra hangolják a kínálatát.

Szőts-Papp Zsuzsa és Grüman Róbert | Fotó: Kovács Zsolt

A versenyben részt vevő csapatok a barbeque-t minden létező formájában készítik de “food truck-ban” árusítják is a finom falatokat, lesznek gyermekfoglalkozások és koncertek is. Grüman Róbert szerint május 17-én, pénteken színpadra lép a 4S Street és a Pince Band zenekar, május 18-án, szombaton a Taxi és a Republic együttesek szórakoztatják a résztvevőket míg május 19-én, vasárnap az új Bojtorján és a Zanzibár együtteseké a BBQ Fesztivál színpadja. Emellett az AgroSic egyesület állatsimogatót és helyi termékek vásárát is szervez. A belépő naponta 10 lej lesz, és az oltszemi Mikó kastély környékén 500 járművet befogadó parkolót is kialakítanak.

Gyermekfoglalkozások és versenyek

A Kovászna megyei Művelődési Központ munkatársa, Szőts-Papp Zsuzsa hozzátette: „Miénk a kastély” címmel tematikus foglalkozásokat szerveznek a gyerekeknek, amely során hétpróbás feladatsort kell elvégezzenek és ezáltal betekintést nyerhetnek a kastély mindennapjaiba. Emellett „Lovagok lakomája” címmel egyéni és csoportos gyermekrajz pályázatot is hirdettek óvodásoknak és kisiskolásoknak.

Szőts-Papp Zsuzsa és Grüman Róbert | Fotó: Kovács Zsolt

Minden benevező gyerek kap egy családi belépőt a BBQ Fesztiválra, míg az egyéni rajzverseny nyerteseit a Cimborák Bábszínház jövő évadjára érvényes bérlettel díjazzák, a csoportos rajzverseny nyertesei pedig kirándulásokat nyernek amely során végigjárják a kisbaconi „kenyér útját”. Szőts-Papp Zsuzsa szerint a rajzversenyre május 15-ig lehet benevezni a www.kultkov.ro honlapon, de arra biztatják a pedagógusokat, hogy nevezzék be az általuk tanított gyerekeket. A Transylvanian BBQ Fesztiválon gyerekeknek szóló koncertekkel is kedveskedik a Karaván és az új Bojtorján zenekar. Az eseményről a www.bbqfestival.ro oldalon lehet tájékozódni.