Sikó Barabás Sándor a Kovászna megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági igazgatóság vezetője szerint az Őrkő negyedben 42 családnak fizettek összesen 53.500 lejnyi kártérítést a februárban leölt disznóik után. Sepsikőröspatakon egy gazdaságot érintett az afrikai sertéspestis fertőzés, ennek a kártérítése is folyamatban van.

Az Őrkő negyedben leölt sertések nem voltak fülszámozva, de egy tavalyi törvénymódosítás – amit az országban tomboló afrikai sertéspestis járvány és a kényszervágások miatt hoztak – arról rendelkezik, hogy kényszerhelyzetben a vágás előtti utolsó pillanatban is lehet fülszámozni az állatokat. Így jártak el az Őrkőn is, és az érintett családok ennek köszönhetően kaphattak kárpótlást.

Csendőri segítséggel ölik a disznókat az Őrkő negyedben | Fotó: Kovács Zsolt

Az afrikai sertéspestis februári felbukkanását követően 238 ellenőrző akciót szerveztek és 11 büntetést osztottak összesen 28.840 lej értékben mert az állattartók nem tartották be a betegség megelőzési rendelkezéseket.

Háromszéken elkezdték a két fertőzés gócpont felszámolását. Az Őrkő és Sepsikőröspatak 3 kilométeres körzetében beazonosítják a teljes állatállományt és azoktól vérmintákat vesznek. Amint minden laboreredmény megérkezik és bebizonyosodik, hogy nincsenek beteg állatok, felszámoltnak nyilvánítják a fertőzés gócokat. Erre április első felében kerülhet sor.