A helyi sportélet számára egy új műfaj, a városi tájfutás meghonosításával próbálkoznak Sepsiszentgyörgyön. Április 6 és 7-én, Sepsiszentgyörgyön szervezik a Városi Tájfutás Országos Bajnokság első szakaszát, ahová mintegy 120 sportolót várnak az országból, de várják helyi futók benevezését is, mutatott rá sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón a kezdeményező Ráduly Róbert. Csíkszereda polgármestere emlékeztetett, hogy régebb az iskolák szerveztek tájfutást a környékbeli erdőkben, de kiment divatból. Ugyanakkor a városi tájfutás egy új műfaj, aminek Sepsiszentgyörgyön lesz az első próbatétele.

A sporteseményt a VSK Csíkszereda kezdeményezte és az Országos Tájfutó Szövetség szervezi. A tájfutásban egy térképen van kijelölve, hová kell eljutni és a versenyzőnek a lehető leggyorsabban kell megtennie a távot, ehhez a legideálisabb útvonalat kell futás közben kiválasztania és a számára ismeretlen terepen, egy térkép alapján tájékozódva kell célba érnie. Ráduly Róbert rámutatott, hogy a tájfutás attól más, mint a szokványos futóversenyek, hogy a versenyzőnek folyamatosan gondolkodnia kell, az agyat nem szabad kikapcsolnia, ahogyan az például a maratonfutás esetében történik. A tájfutónak folyamatosan ébernek kell lennie, különben eltéved.

Antal Árpád és Ráduly Róbert polgármesterek | Fotó: Kovács Zsolt

Antal Árpád, sepsiszentgyörgyi polgármester rámutatott, hogy nem az első alkalom, hogy csíkszeredai kezdeményezésre szerveznek sportrendezvényt Sepsiszentgyörgyön, hiszen a Székelyföld Kerékpáros Körversenyét is kiterjesztették Háromszékre. Ráduly Róbert szerint azért is esett a választás Sepsiszentgyörgyre, mert a városban sok a futó, sőt mozgalmak is vannak, így bekapcsolták a tájfutó versenybe a Fitness Tribe egyesületet is. A versenyre március 31-ig lehet nevezni a radulyrobert@szereda.ro címen.