Sepsiszentgyörgy három leromlott negyedében lakossági fórumok keretében ismertetik a felzárkóztatásuk érdekében indított programot. A Sepsi Helyi Akciócsoport Egyesület (Sepsi GAL) a következő öt évben hétmillió eurót pályáztat a társadalom perifériájára szorult közösségek felzárkóztatását segítve.

Három helyszínt azonosítottak be: Szépmezőn, az Őrkő és a Csíki negyedben mélyszegénységben élők gondjait próbálják orvosolni. Az első fórumot Szépmezőn tartották, ahol több mint száz érdeklődő gyűlt össze.

Veres Nagy Timea és Tóth Birtan Csaba a szépmezőiek kereszttűzében | Fotó: Vargyasi Levente

Veres Nagy Tímea projektmenedzser elmondta: új óvodát, közösségi központot, játszóteret építenek, 32 lakást felújítanak, tanfolyamokat szerveznek az álláskeresőknek, és próbálják csökkenteni az iskolai lemorzsolódást.

A beszélgetés azonban némileg félrecsúszott, hiszen a résztvevők inkább ügyes-bajos dolgaikat sorolták: lakásuk betört ablakát, a tömbház hiányzó hátsó ajtaját, sokalták a havi 55 lejes lakbért, vagy nehezményezték, hogy nem tudják részletre megvásárolni az önkormányzati tulajdonban levő, 8000 euróra felértékelt lakásaikat és panaszkodtak a belső utak rossz minőségére.

Tóth Birtan Csaba alpolgármester elmondta: a lakóknak kell rendezniük, ami a közösségen belül megoldható, illetve ami a helyi önkormányzattól függ azt igyekszenek orvosolni. A lakossági fórum a Csíki és Őrkő negyedekben folytatódik.