Székelyföld versenyképességének növelése és az autonómia ügye melletti közös kiállás fontosságát hangsúlyozta Antal Árpád az RMDSZ hétvégi kongresszusán. A sepsiszentgyörgyi polgármester felszólalásában rámutatott: tény az, hogy az erdélyi magyarság egyre nagyobb arányban él és fog élni Székelyföldön, ezért a régió versenyképessége mindenkit kell foglalkoztasson.

Antal Árpád hozzátette teljesen világos, hogy versenyképes Székelyföldről csak akkor beszélhetünk, ha van jó infrastruktúra. “Szükség van úgy a vidombáki repülőtérre, mint a marosvásárhelyi repülőtérre. És mind a három, Székelyföldet érintő autópálya megépítését is támogatni kell” – mondta a sepsiszentgyörgyi elöljáró, aki arról is beszélt, hogy gyorsforgalmi utat kell létrehozni Sepsiszentgyörgy, Csíkszereda, Székelyudvarhely és Marosvásárhely között.

Kiemelte, hogy Kovászna, Hargita és Maros megyék között erősíteni kell a kohéziót, sokkal több közös programra van szükség, sokkal több közösen elköltött pénzre, ebből egyébként EU-s, romániai, magyarországi és saját források is rendelkezésükre állnak.

Antal Árpád azt is kihangsúlyozta, fontos, hogy mindenki magáénak érezze az autonómia ügyét, az pedig nem fordulhat többé elő, hogy egyetlen ember nyújt be autonómia-statútumot a parlamentben – ezért tehát az RMDSZ-en belül közös döntésre van szükség ebben az ügyben.