Erőteljesen gyorsult a népességfogyás Székelyföldön – derül ki az Erdélystat csütörtökön ismertetett statisztikai elemzéséből. Az Erdélystat népmozgalmi adatokat összesítő közleménye szerint a tavalyi év első tizenegy hónapjában, Erdélyben a születések száma 0,3 százalékkal magasabb, míg a halálozásoké 1,1 százalékkal alacsonyabb volt, mint 2017 azonos időszakában. Így 2018-ban a népességfogyás tempója Erdélyben lassult az előző évhez viszonyítva, de a javuló tendencia ellenére is csaknem 15 ezer fővel csökkent a lakosság.

Kovászna és Hargita megyében 2018. január–novemberben a fogyás tempója erőteljesen gyorsult. A két székely megyében tavaly az év első nyolc hónapjában 4839 gyermek jött világra, ami 22 gyermekkel elmaradt a 2017-es születésszámtól. Ugyanebben az időszakban a Székelyföldön 5886-an haltak meg.

A születésszám minimális csökkenése és a halálozások növekedése együttesen azt eredményezte, hogy a Székelyföldön gyorsult a népesség természetes fogyása, ami nem veszi figyelembe a vándorlási folyamatokat!

A természetes fogyás 2018. január–novemberben mintegy 1047 főre becsülhető, ami lényegesen magasabb, mint 2017 ugyanezen időszakára számolt 796 fő. A házasodási kedv azonban emelkedett Székelyföldön: az év első tizenegy hónapjában 2597 pár mondta ki a boldogító igent, ez 1,5%-os növekedést jelent.