Kovászna megyében a következő tanévben az ideihez képest változatlan marad az iskola és óvoda hálózat, bár a falvak elöregedése miatt hosszú távon veszélybe kerülhetnek egyes tanintézmények, mutatott rá a Sláger Rádió érdeklődésére Kiss Imre.

A főtanfelügyelő szerint több vidéki tanintézmény alacsony létszámmal működik, az I – IV osztályos gyerekek összevont osztályokban kénytelenek tanulni. Kiss Imre rámutatott, hogy a beiskolázási terv összhangban van az iskola hálózattal, amely minden településen a helyi önkormányzat határközébe tartozik. Bár vannak kistelepülések, ahol nagyon kevés diák van, de a közösségek ragaszkodnak az iskolához.

A háromszéki főtanfelügyelő szerint a létszám alatti osztályok működtetésének is van egy határa, nem lehet például 5 diákkal elindítani egy önálló osztályt, így összevont osztályokba járnak az I – IV osztályos diákok. Ez esetben a tanítókat külön képezik, hogy jobban boldoguljanak az összevont osztályokban és lehetőség szerint minden gyereket fel tudjanak zárkóztatni.

Ugyanakkor ilyen esetben a szülők döntésén is múlik, hogy megfelel-e nekik ez a helyzet, vagy elviszik gyerekeiket a községközponti, esetleg a közeli városi iskolákba.