Több mint 140 levágott disznó, közel 10.000 lejnyi büntetés és több személy ellen indított bűnvádi eljárás, ez az afrikai sertéspestis eddigi mérlege Háromszéken. Sikó Barabási Sándor főállatorvos a sajtónak elmondta: a sepsiszentgyörgyi Őrkő negyedben majd a közeli Sepsikőröspatakon megjelent két afrikai sertéspestis gócpont miatt az elmúlt két hétben 143 disznó levágását rendelték el biztonságból. Eddig 42 kárpótlási dossziét véglegesítettek, amely révén az érintetteknek összesen 54.000 lejt fizet az állam a kényszerlevágások miatt.

afrikai sertéspestis
Hatósági zárlat alatt az Őrkő negyed | Fotó: Kovács Zsolt

Emellett a Kovászna megyei hatóságok több személy ellen bűnvádi eljárást indítottak és tízezer lejre büntettek, mert az érintettek nem tartották be a vonatkozó törvényeket. Hozzátette, hogy a fertőzés háromszéki megjelenését követően is 38 disznót koboztak el olyanoktól akik a tiltás ellenére kereskedni próbáltak ezekkel az állatokkal.

Mint arról beszámoltunk egy torjai személy a szomszédos Bákó megyei Ojtoz településre szállított és adott el sertéseket, viszont ezzel behurcolta oda az afrikai sertéspestis fertőzést. A torjai böllér ellen a rendőrség vizsgálódik és bűnvádi eljárást indítanak.

Sikó Barabási Sándor háromszéki főállatorvos | Fotó: Kovács Zsolt

Mint ismert Háromszéken az első afrikai sertéspestis gócpont február 1-én jelent meg a sepsiszentgyörgyi Őrkő negyedben, ahol két elhullott és a szemétgödörbe dobott disznóról derült ki, hogy fertőzött. Ezt követően egy másik portán is megfertőződött egy disznó, ezért biztonságból levágták a teljes Őrkő negyedi sertésállományt. A második gócpont a közeli Sepsikőröspatakon jelent meg, a gazda minden állatát levágták.

Ezen a két helyen a Kovászna megyei Járványügyi Bizottság március végéig fenntartja a zárlatot és időszakos fertőtlenítő akciókat szerveznek és egy ideig tilos a disznóállomány újratelepítése. Ugyanakkor a térségben feltérképezték a teljes disznóállományt.