Háromszéken vizsgálódik az állategészségügyi hatóság a Bákó megyei Ojtoz községben diagnosztizált afrikai sertéspestis-fertőzés miatt. Az országos hatóság közleménye szerint, a megyehatáron levő Ojtoz községben elpusztult sertés esetében a laboratóriumi vizsgálatok kimutatták az afrikai sertéspestis fertőzést.

A vizsgálatok során kiderült, hogy a disznót február 4-én vásárolta az ojtozi gazda, az állatot egy Kovászna megyében bejegyzett gépkocsival szállították. A disznónak volt fülszáma, de az adás-vételt nem jelentették a körzeti állatorvosnak.

A fotó illusztráció | MTI/Czeglédi Zsolt

Sikó- Barabási Sándor Kovászna megyei főállatorvos a Sláger Rádiónak elmondta, a háromszéki gyanúsítottat azonosították, zajlik a kivizsgálás, ám egyelőre nem hozzák nyilvánosságra, melyik településen. Kiderült, hogy az állatot az ojtozi állatvásár szomszédságában adta el a háromszéki gazda, mert a vásárt épp az afrikai sertéspestis- fertőzés veszélye miatt bezárták.

Kovászna megyében újabb afrikai sertéspestis gócpontot nem azonosítottak, ám a törvénytelen, vagyis bejelentetlen szállításért, és eladásért valószínű bűnvádi eljárás indul. Mint ismeretes Kovászna megyében a sepsiszentgyörgyi Őrkő negyedben, és Sepsikőröspatakon van fertőzés gócpont.

Az országos állategészségügyi hatóság közleménye szerint, jelenleg az ország 21 megyéjében 299 településen 1131 afrikai sertéspestis gócot tartanak nyilván. Két megyében csak vaddisznóknál mutatták ki a fertőzést.

Eddig összesen 365.197 beteg sertést pusztítottak el, 8545 gazdának fizettek kártérítést, összesen több mint 251 millió lej értékben. Emlékeztetnek, hogy az országban először 2017 július 31-én, Szatmár megyében mutatták ki a betegség vírusát.