Tucatnyi egyetemista és doktorandusz jelentkezett a sepsiszentgyörgyi önkormányzat ösztöndíj programjára. A tizenkét pályázó közt egyaránt vannak alap-, mesteri- és doktori képzésben részt vevő hallgatók is, akik közül néhányan Sepsiszentgyörggyel kapcsolatos kutatásra igényelnek ösztöndíjat.

Sepsiszentgyörgy önkormányzata Zsigmond József tanácstag javaslatára 2014-ben indította el az egyetemistáknak szóló ösztöndíjprogramot. Tavaly első alkalommal a diákok egy konferencia keretében mutatták be dolgozataikat a nagyközönség előtt. Az ösztöndíj kiírói szeretnék, ha ez hagyománnyá válna, ezért az elkövetkező években minden ősszel sor kerül a bemutatókra.

Mint arról beszámoltunk az ösztöndíjra azok a 35 év alatti diákok pályázhattak, akik alap-, mesteri- vagy doktori képzésben vesznek részt bárhol a világban, és a disszertációjuk előkészítésén dolgoznak ebben a tanévben. A sepsiszentgyörgyi lakhellyel rendelkezők bármilyen témában kutathatnak. Azok a diákok, akik bármilyen más romániai településen rendelkeznek lakhellyel, kizárólag Sepsiszentgyörggyel kapcsolatos kutatásokra igényelhetnek ösztöndíjat.

A négy hónapig folyósított ösztöndíj értéke havi 300 lej az alapképzésben résztvevő hallgatók számára, havi 500 lej a mesterképzésen résztvevő hallgatóknak, és havi 1000 lej a doktori képzésen résztvevő hallgatók számára.