A Kovászna megyei szállások több mint felét már lefoglalták a pápalátogatás idejére, ugyanakkor megemelkedtek az árak is. Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsának turizmusért is felelős alelnöke a Székelyhon érdeklődésére rámutatott, hogy a háromszéki szállásadók megnövekedett igényről számoltak be, és arra számítanak, hogy a pápalátogatásig Kovászna megye összes szálláshelye betelik, hiszen mindössze egy órányi távolságra vagyunk Csíkszeredától. Az árak a megnövekedett igény miatt természetesen nőttek, ez egy természetes piaci jelenség – emelte ki Grüman Róbert.

Ferenc pápa látogatása kapcsán kialakult szállásfoglalási lázat a víz körhullámaihoz hasonlította László Endre, a Székelyföldi Turisztikai Desztináció Menedzsment (TDM) Klaszter elnöke. Mint mondta, amikor bedobunk egy követ a vízbe, körhullámok alakulnak ki körülötte: ennek a képzeletbeli közepe Csíkszereda, majd ahogy ott beteltek a szálláshelyek, egyre nagyobbra bővül a kör, azaz egyre messzebb foglalnak szállást az érdeklődők. A szakember meglátása szerint nehéz megjósolni, hogy hányan érkeznek majd Csíksomlyóra, hiszen többen vagy nem éjszakáznak itt, vagy nem hivatalos szálláshelyeken szállnak meg, az azonban biztos, hogy tömegeket vonz majd az esemény.

Csíksomlyó | Fotó: Cultura.hu

A lakosságtól kérnek szállást a pápalátogatás idejére

A június 1-jei csíksomlyói pápalátogatás szervezői felhívást intéztek a székelyföldi lakossághoz, hogy a pápalátogatás idején biztosítsanak szállást a zarándokoknak, ugyanis a kereskedelmi szálláshelyek zömét már lefoglalták.

A pápalátogatás programját a Vatikán körülbelül másfél hónappal a vizit előtt teszi közzé, ami azt jelenti, hogy húsvét előtt derülnek ki a pontos részletek – áll a szervezők, illetve helyi önkormányzati vezetők közleményében. Arra számítanak, hogy a szentatya június 1-jén fog Csíksomlyón szentmisét bemutatni, ahol összesen várhatóan mintegy öt órát tartózkodik majd.

Tánczos Barna RMDSZ szenátor szerint művelődési házakban, sporttermekben lehet kialakítani szállásokat, de a családoknak saját otthonaikban is kellene fogadniuk a zarándokokat. Borboly Csaba, a Hargita megyei tanács elnöke közölte, a pápalátogatás és a pünkösdi búcsú közötti időszakban színes programkínálattal várják a vendégeket, erre az időszakra időzítik ugyanis a hargitai megyenapokat, de kiterjesztik a programkínálatot a szomszédos Kovászna és Maros megyékre is.