Két év múlva befejeződhet a sepsiszentgyörgyi rendőrszékház építése. Idén is folytatják az építkezést, a rendelkezésükre álló költségvetési keret függvényében, mondta az évértékelőn Liviu Pampu-Romanescu.

A háromszéki rendőrparancsnok szerint a beruházás teljes értéke meghaladja a 46 millió lejt, tavaly 6 millió lejt kaptak erre a célra. A parancsnok hozzátette, már a belső munkálatokat végzik, így ha ilyen ütemben érkeznek a pénzek a központi költségvetésből, két év múlva átköltözhetnek az új székházba.

Liviu Pampu Romanescu rendőrparancsnok és Ivascu Daniel parancsnok helyettes | Fotó: Kovács Zsolt

A rendőrség évekkel ezelőtt kénytelen volt kiköltözni egy belvárosi ingatlanból, mert azt visszaszolgáltatták egykori tulajdonosának. A belügyminisztérium 2008-ban elkezdte az új székház építését, a túlméretezett csendőrlaktanya szomszédságában. A rendőrségi székház három szárnya 3500 négyzetméteren terül el, az épületben lesznek irodák, étkezde, garázs, fogda, és tornaterem.

A magyar önkormányzati vezetők különben nem örültek a nagy méretű belügyminisztériumi ingatlannak, már a csendőrlaktanyát is sokallták. A város vezetősége évekkel ezelőtt felajánlotta, hogy átveszi a félkész ingatlant, és szolgálati lakásokat alakítanak ki benne, de ebbe a belügy nem ment bele.

Háromszéken hatvanszoros túljelentkezés van a rendőri állásokra. Kovászna megyében 170-en jelentkeztek a három meghirdetett rendőrtiszti állásra, tehát 57-en versenyeznek egy helyért. Liviu Pampu-Romanescu parancsnok elmondta, örülnek, hogy ilyen sokan érdeklődnek a rendőrségi karrier iránt. A bejelentkezés lezárult, a versenyvizsgát márciusban szervezik, első lépésben egy rácstesztet kell kitölteni, legalább hetes minősítést kell szerezni a továbblépéshez. A parancsnok elmondta, jelenleg a több mint 600 Kovászna megyei rendőri állás 79 százaléka van betöltve, az alkalmazottak átlagéletkora 30-35 év.